IFK Göteborg vidare i kvalet efter två snabba mål

Europa League-kval

IFK Göteborg besegrade efter en stark andra halvlek polska Slask Wroclaw och tog sig vidare till den tredje kvalomgången i Europa League. Därmed är samtliga svenska lag kvar i Europa-spelet.

I och med försäljningen av Lasse Vibe till Brentford får Jörgen Lennartsson i kvällens match klara sig utan lagets främsta målskytt de senaste säsongerna.

Efter förra veckans 0-0-match på Stadion Miejski i Wroclaw spelade Blåvitt oavgjort ytterligare en gång via 2-2 borta mot IFK Norrköping i söndags.

Slask Wroclaw kommer i sin tur till kvällens match med en midre lyckad inledning på den polsa ligasäsongen där laget föll klart med 4-1 mot Legia Warszawa.

Matchen omges av ett stort intresse och Gamla Ullevi är slutsålt. Runt 500 polska supportrar väntas till matcharenan.

Gästerna som för kvällen ställde upp med en betydligt offensivare startelva än i första mötet pressade Göteborg dirket från matchstart.

I den tredje minuten fick Paixao matchens första målchans, men han lyckades från nära håll inte få sitt avslut på mål.

Efter att i den inledande kvarten haft svårt med gästernas höga presspel jobbade sig Blåvitt in i matchen.

I den 24:e minuten hamnade bollen efter ett fint Göteborgs-anfall vid fötterna på Mikael Boman.

Bomans som hade ett ypperligt avslutningsläge fick dock se sitt skott räddas av Pawelek som tippade bollen till hörna.

Den första halvleken förblev dock mållös efter att båda lagen haft svårt att komma till de riktigt klara målchanserna.

I andra halvlek visade Blåvitt prov på den effektivitet som fört laget upp i allsvensk serieledning. I 54:e minuten tog Sebastian Eriksson hand om en förlupen boll och frispelade Gustav Engvall som sköt bollen i mål via Wroclaws målvakt Mariusz Pawelek.

Fem minuter senare ökade Mikael Boman på till 2-0 sedan Pawelek hamnat på mellanhand.

Matchen slutade 2-0 och därmed har tre svenska lag -AIK, Elfsborg och IFK Göteborg - chansen att nå gruppspelet i Europa League. Regerande svenska mästarlaget Malmö FF siktar på att nå Champions League för andra året i rad.

Blåvitt inledde den andra halvleken piggt och tog tämligen omgående tag i taktpinnen.

Efter en tiominuters-period av bra spel omsatte hemmalaget i den 54:e matchminuten sitt övertag till ett mål.

På assist från Sebastian Eriksson placerade Gustav Engvall kyligt in bollen under vid sidan om den utrusande Slask-målvakten.

Bara fyra minuter senare utökade Mikael Boman till 2-0 för Göteborg då han tog vara på läget efter ett tveksamt målvaktsingripande.

Således har den kvalfylld vecka för de allsvenska fotbollslagen varit en framgångsrik sådan. Blåvitt ansluter till Elfsborg, Malmö FF och AIK som även de gått vidare i det europeiska cupkvalet.

Så startade lagen:

IFK Göteborg: Alvbåge - Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Aleesami - Ankersen, Svensson, Eriksson, Rieks - Boman, Engvall.

Slask Wroclaw: Pawelek- Zielinski, Celeban, Kokoszka, Dudu - Paixao, Holota, Hateley, Pich - Kielb, Grajciar.

Fakta: Allsvenska lagens cupschema

Malmö FF kvalar till gruppspelet i Champions League och möter i nästa kvalomgång Salzburg: 29 juli (borta), 4 augusti (hemma).

Om MFF slår ut Salzburg återstår ett hinder innan laget kan nå höstens gruppspel.

AIK, Elfsborg och IFK Göteborg kvalar till Europa League och måste vinna kommande omgång och playoff för att nå gruppspelet.

AIK—Atromitos (Grekland): 30 juli (h), 6 augusti (b).

Elfsborg—Odd Skien (Norge): 30 juli (h), 6 augusti (b).

IFK Göteborg—Belenenses (Portugal): 30 juli (b), 6 augusti (h).

Publicerad 2015-07-23 kl 20:58