Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

​Johanssons största match väntar: "Jag var 110 procent redo när jag väl fick chansen"

MALMÖ. Imorgon mot Granada väntar Marko Johanssons svåraste test hittills i Malmö FF.
Målvakten ser tillbaka på den långa vägen till dagens ordinarie tröja.
- Ett levande bevis till de yngre målvakterna här, säger Johansson till Fotbollskanalen. 

Tolv matcher har Marko Johansson samlat på sig MFF-tröjan sedan augusti. I slutet av juli återkallades han från lånet i Mjällby, och bara ett par veckor senare blev det skarpt läge när förstamålvakten Johan Dahlin skadade sig. På dessa tolv matcher har 22-åringen hållit nollan fem gånger. Tre av nollorna har kommit under de fem senaste matcherna. 

Johansson lyfter fram stödet han fått från bland andra tränaren Jon Dahl Tomasson och målvaktstränaren Jonnie Fedel. 

- Man får rätt så mycket självförtroende från ledarstaben och även alla i laget som stöttat mig ända sedan jag kom. Jag har fått mycket hjälp från allihop i laget. Det är ingen enkel situation. Men det positiva är att de kunde ta tillbaka mig från Mjällby, det var att ett tecken på att de ville att jag skulle vara här i Malmö. När man väl är ute på planen är det bara att göra det man ska göra. Jag får mycket hjälp från alla håll, speciellt från Johan, Jonnie och även Jon. Det är klart att man får förtroende, säger Marko Johansson.

ANNONS

Johan Dahlin skulle ha vaktat målet i Europa League-matchen mot Honvéd för två veckor sedan men åkte på ett bakslag under uppvärmningen. 34-åringen befaras missa även den närmaste tidens spel, men är fortfarande en del av målvaktsgruppen säger Marko Johansson. 

- Det är klart att Johan är en viktig del i detta oavsett om han är här eller hemma. Vi har fortfarande kontakt. Om jag behöver fråga någonting så kan jag alltid ringa honom. Jag vet också att han är väldigt glad för min skull.  

Med Dahlin borta ännu längre, vad betyder det att du kommer få återkommande chanser i målet?  
- Det som alla vet och har sett är att Johan är allsvenskans bästa målvakt. Att jag får denna chans nu, klart det är positivt för min del. Att jag får bevisa för Malmö - efter 3,5 år av utlåningar - att jag verkligen kan spela här och att jag kan ta över efter Johan när han känner att han vill lägga av, om han ska fortsätta eller hur det nu blir i framtiden. Att de kan förlita sig på mig, det är det jag har bevisat sedan jag kom tillbaka. 

ANNONS

Efter en säsong som Trelleborgs förstamålvakt i allsvenskan 2018 och utlåningen till GAIS i superettan förra året är målbilden att bli MFF:s permanenta etta framöver. 

- Det är klart det är mitt mål. Annars hade jag lämnat för länge sedan och gett upp den drömmen. Efter alla utlåningar har jag kommit tillbaka och till och med blivit ett levande bevis till de yngre målvakterna här i Malmö att det inte behöver vara någon nackdel att bli utlånad. Det är bara positivt att bli utlånad och sedan vara redo när man är tillbaka. Jag skulle säga att jag var nästan 110 procent redo när jag väl fick den här chansen, säger Johansson. 

Han A-lagsdebuterade i Champions League-kvalet mot litauiska Zalgiris för fem år sedan och har ännu inte släppt in något mål under de fyra europeiska matcher han spelat. 

ANNONS

Johansson fortsätter: 

- Jag har spelat i Malmö sedan jag var 4,5 år gammal. Jag gjorde min debut när jag var 16 i Champions League-kvalet och har alltid velat spela framför Malmös publik och ha den blå väggen bakom mig. Det är en dröm jag alltid haft och jag slutade aldrig tro på den. Nu är jag här idag.  

Är det något specifikt du förbättrat sedan återkomsten?
 - Som jag sagt tidigare så går det inte att jämföra med de klubbarna jag varit i innan och där jag är nu. Som målvakt i en storklubb måste du ta mer ansvar än kanske där jag varit innan. Jag skulle säga att jag tar mycket mer ansvar nu än i början. De första matcherna var jag kanske tillbakadragen och lite “safe” medans jag vågat ta för mig de senaste matcherna. Fokuset är väldigt viktigt när inte så mycket händer för en målvakt.  

ANNONS

Det svåra blir att du har mycket mindre att göra än i Mjällby?  
- Så klart. Den stora grejen blir att fokus alltid måste vara redo till hundra procent. Det finns inte att man kan slappna av en enda millisekund. I Mjällby, GAIS och Trelleborg fick jag skott på mig var tredje minut. Det gäller att vara redo till varje pris, vad som än händer. 

Imorgon väntar en avgörande match om en plats i Europa Leagues huvudturnering. Skulle MFF lyckas är det tredje året i rad klubben tar sig dit. Men i vägen står spanska Granada, ett lag som vunnit två av dem inledande tre La Liga-matcherna och slutade sjua förra säsongen. Det kommer bli Marko Johanssons största test som MFF-målvakt. 

- Det är sådana här matcher man vill spela. Vi möter ett lag som spelar i spanska högstaligan. Det är sådana här matcher som är roliga att spela och som man får erfarenhet av. Gör vi det vi ska göra så kan det leda till något bra.  

ANNONS
Publicerad 2020-09-30 kl 09:00
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto