POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
5v

Klart: Mchitarjan stannar hemma under EL-finalen: "Har uttryckt vår oro"

Foto: Bildbyrån.

Henrich Mchitarjan kommer inte till spel i Europa League-finalen. Orsaken är den spända relationen mellan mittfältarens hemland Armenien och värdlandet Azerbajdzjan.
"Efter diskussioner med Micki och med hans familj har vi gemensamt kommit överens om att han inte åker med", skriver Arsenal på sin hemsida.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att det rått osäkerhet kring huruvida Arsenals mittfältsstjärna Henrich Mchitarjan skulle kunna spela Europa League-finalen mot Chelsea i Azerbajdzjans huvudstad Baku den 29 maj.

Nu står det klart att Mchitarjan missar finalen. Bakgrunden är för att det för tillfället råder stora spänningar mellan de båda länderna gällande området Nagorno-Karabach. En konflikt som bland annat förbjuder armenier att resa in i Azerbajdzjan, såvida inte myndigheterna gör ett undantag.

Azerbajdzjans brittiska ambassadör, Tahir Taghizadeh, har tidigare försäkrat stjärnan om att han skulle vara i säkerhet under finalen.

- Mitt meddelande till Mchitarjan är att: Du är fotbollsspelare, vill du spela? Åk till Baku, du är säker där, sa han nyligen enligt tidningen The Evening Standard.

Trots värdlandets försäkran om armeniens säkerhet har Arsenal tillsammans med sin mittfältsstjärna valt att lämna 30-åringen utanför truppen. 

Arsenal på sin hemsida:

”Vi har undersökt alla möjligheter för Micki att vara en del av truppen men efter att ha diskuterat det här med Micki och hans familj har vi gemensamt kommit överens om att han inte åker med. Vi har skrivit till Uefa och uttryckt vår stora oro gällande den här situationen. Micki har varit en nyckelspelare för oss i vår väg mot finalen så det är en stor förlust för oss.”

Mchitarjan tog till Twitter för att uttrycka sin besvikelse och förklara beslutet ytterligare:

"Efter att ha gått igenom alternativen som fanns har vi tagit beslutet att jag inte åker med laget till finalen mot Chelsea. En sån här match kommer inte ofta och jag måste erkänna att det gör ont att inte kunna delta."

En talesperson från Uefa uttalade sig nyligen om ämnet och hävdade att Arsenal har vetskap om att Uefa gjort ett försök att säkerställa säkerhet för spelaren. 

- Uefa har, tillsammans med Arsenal, sökt och mottagit försäkringar om säkerhet för spelaren i Azerbajdzjan av myndigheterna i landet och som ett resultat av de garantierna gavs en omfattande säkerhetsplan till klubben. Klubben erkänner ansträningar från Uefa och Azerbajdzjans myndigheter i frågan, men vi får respektera beslutet, säger talespersonen. 

Enligt Amnesty är Armenien och Azerbajdzjan är i konflikt om landområdet Nagorno-Karabach. Det har rådit vapenvila sedan 1994, men under 2016 blossade konflikten upp igen efter att Azerbajdzjan bombat Martakert-regionen, som ligger ungefär tio mil från gränsen till Armenien.

Publicerad 2019-05-21 kl 12:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå