POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
2v

Kroatiske landslagsbacken: Ska bekräfta att FCK är bäst i Skandinavien

Foto: TT.

FC Köpenhamn siktar högt inför kvällens Öresundsderby mot Malmö FF.
Danmarks rikaste klubb möter Sveriges största plånbok, men skillnaden mellan klubbarna ekonomiskt är större än sundet som skiljer åt.
En kroatisk 24-åring är det senaste beviset på Danmarks starkare varumärke i Fotbollseuropa.

Mario Mandžukić, Luka Modrić, Mateo Kovačić och Dejan Lovren. Samtliga är produkter av kroatiska Dinamo Zagrebs ungdomsverksamhet, alla tillhör de idag någon av Europas största klubbar.

Karlo Bartolec tillbringade sju år i Dinamo Zagrebs berömda akademi men tog en annorlunda väg till skillnad från ovanstående stjärnor. Som 19-åring lämnade han Kroatiens största klubb, spenderade två år i samarbetslaget Lokomotiva Zagreb, och såldes för 600 000 euro vidare till… danska Nordsjälland.

- Jag spelade två år i högstadivisionen och hade förfrågningar från bättre klubbar bland topp fem-ligorna. Men när du är 19-20 år, sätter dig ner med föräldrarna och praktiskt tänker igenom saken, då inser man att det ska gå steg för steg. När erbjudandet från Danmark kom var jag lite skeptisk eftersom den danska ligan inte är särskilt välannonserad nere på Balkan. Men jag tog steget därifrån och tror jag är på rätt väg, säger Köpenhamnsspelaren.

Karlo Bartolec har rankats som danska Superligaens bästa högerback efter flytten till FC Nordsjälland 2016. En belöning kom förra hösten när 24-åringen blev uttagen till vice-världsmästarna Kroatiens landslagstrupp. Som en tidigare medlem i Dinamo Zagrebs talangfabrik bad Fotbollskanalen Bartolec om en jämförelse med dansk talangutveckling på frammarsch.

- I Dinamo och på Balkan generellt jobbar man mer med individuella kvaliteter. I Danmark baseras det mer på hela laget. Jag är verkligen nöjd för att jag kom hit, jag har lärt mig mycket och utvecklats som spelare.

Måste fråga dig om Dinamo-stilen, där det förekommer fysisk träning och uttalat fasta positioner från 11-12-årsåldern. Stämmer det?
Det tränas hårt absolut. Dinamo är en stor klubb och en av de främsta skolorna i Europa. Praktiskt taget väljer klubben bland de bästa spelarna. När du kommer dit som 11–12-åring får du din position, högerback i mitt fall exempelvis, och blir inte flyttad på. Här i Skandinavien ser jag att spelare byter plats för att hitta sin bästa position, säger Karlo Bartolec.

Det råder inga tvivel om att Danmark bland de nordiska länderna bidrar med flest spelare till Europas toppligor. Det har gett ringar på vattnet i form av ett miljonregn från spelarexporten. FC Köpenhamn behåller alltjämt den överlägsna ekonomiska ställning de sedan länge har. Men även bland mindre klubbar säljs spelare för summor som allsvenska lag inte kan mäta sig med.

I Köpenhamns fall såldes Denis Vavro till Lazio och Robert Skov till Hoffenheim för över hundra miljoner kronor var i somras. Nordsjälland sålde 19-årige Andreas Skov Olsen för sex miljoner euro, drygt 65 miljonor kronor, till Bologna. FC Midtjylland fick förra sommaren in över 200 miljoner kronor på spelarförsäljningar.

För pengarna har Superligaens toppskikt kunnat återinvestera för summor som är verklighetsfrämmande för allsvenska topplag. FC Köpenhamn exempelvis betalde 2,67 miljoner euro för Bartolec och 3,6 miljoner euro för unge Victor Nelsson från samma Nordsjälland. En konkurrensfördel är förstås den så kallade expertskatten, den skattesubvention som danska klubbar drar nytta av vid utländska rekryteringar.

Efter tre år har Karlo Bartolec slagit sig till ro och njuter av livet med sin tjej i Köpenhamn. De har trivts med det ärliga danska sättet, öppenheten, och tillgängligheten bland folket ända sedan ankomsten. Erbjudanden från utlandet saknades inte dock, bland annat från Bundesliga och La Liga.

Ändå stannade du i danska ligan?
- FCK är etta i Danmark och bäst i Skandinavien. Det är en bättre klubb, ett större steg. Klubben återkommer i Champions League och jag tycker det är på en hög nivå där vi slåss med andra mästarlag. Om jag spelar bra här i ett, två eller tre år tror jag att möjligheterna blir större att hamna i en stor liga, säger högerbacken.

Just Champions League blev en missräkning för FCK denna gång. Efter en sanslös match på Parken mot Röda Stjärnan, där FCK spelade med en man mer över en timme, åkte de danska mästarna ur kvalets tredje runda med 7–8 som matchresultat efter straffar. En straffläggning som utvecklades till en parodi på en sliten matta där Bartolec själv var en av syndabockarna.

FC Köpenhamn är trots den smällen framme vid sitt 13:e gruppspel i Europa på de 14 senaste säsongerna. Europagarantin som klubben förmedlar är ytterligare en anledning till värvningarna i mångmiljonklassen. Spelare som Karlo Bartolec vet att FCK är en scen som fungerar som attraktivt skyltfönster.

Med tanke på att FCK jobbar på en högre nivå i konsten att sälja dyrt drar de också upp priserna på Superligaens övriga spelarförsäljningar. Men även den egna talangutvecklingen på Frederiksberg i Köpenhamn bär frukt. Häromåret såldes en 17-årig Mads Bidstrup till RB Leipzig för två miljoner euro och den jämngamle Victor Jensen för 3,5 miljoner euro till Ajax.

Den danska expertskatten verkar därmed inte bromsat de inhemska talangernas utveckling nämnvärt. Frågan bör istället ställas varför inte fler allsvenska lag kollar mot talangpoolen i väster? Med en hårdare konkurrens från utländska spelare borde det vara intressant för danska talanger att söka sig till Sverige för speltid.

Men i Allsvenskan spelar bara 15 danskar denna säsong, fyra av dem i Malmö FF. Skåningarnas rekordomsättning från 2018 på 343 miljoner kronor är också en bra bit ifrån FC Köpenhamns som ligger på runt halvmiljarden.

Det går att argumentera för att MFF inom loppet av tio dagar möter klubbens tre största rivaler på hemmaplan. Helsingborg för en vecka sedan, Köpenhamn ikväll, och IFK Göteborg i den allsvenska guldstriden på söndag.

Intresset för kvällens match tycks inte lika stort på andra sidan sundet. Kanske är det på grund av FCK:s Europavana, eller för att de själva på söndag reser västerut i Köpenhamn för ett derby med Bröndby. Karlo Bartolec ser fram emot derbyveckan.

- En stor chans öppnas för oss om vi vinner och hamnar på sex poäng i gruppen. Då tror jag praktiskt taget att vi är säkra på avancemang till nästa runda och kan fokusera mer på ligan. Vi fokuserar på Malmö först och förbereder taktiken, sedan ser vi fram emot söndagens derby i Köpenhamn.

Derbyt mellan Bröndby och FCK är redan välkänt, men har du fått någon uppfattning om rivaliteten med MFF?
- Jag ska spela mot Bröndby för första gången i Köpenhamnströjan. Jag har sett matchen på tv, det är verkligen ett stort derby och bland de största jag upplevt, till och med på samma nivå som Dinamo Zagreb-Hajduk Split i Kroatien. Malmö? Det är självklart en stor klubb, störst i Sverige. Vi måste hantera motståndet, inte underskatta de för något och spela bra för att vinna matchen.

Vad är ert mål då i Europa League?
- Självklart att avancera, vinna gruppen om det går och ta oss vidare som långt som möjligt. Vi vill visa att vi är att räkna med och bekräfta att vi är bäst i Skandinavien som folk säger, kommenterar Karlo Bartolec.

Spelaren kan oavsett utgång denna speciella vecka känna att han valde rätt väg med den udda flytten till Farum nordväst om Köpenhamn 2016. Kommande vecka står en landslagssamling på schemat och matcher mot Ungern och Wales i EM-kvalet. Där väntar en träff med nya och gamla spelare från Dinamo Zagreb, bland dessa återfinns förra årets Ballon d’or-vinnare.

Du spelar i landslaget sedan ett år tillbaka. Vilken spelare har imponerat på dig mest?
- Det är förstås Modrić, inget tvivel om det. Det syns att han är på en klass ovanför oss andra. Varje passning håller en viss nivå och sitter på plats.

Han börjar inte bli gammal?
- Nejdå. Han är 34 år men det är som han vore 25.

Publicerad 2019-10-03 kl 10:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå