LISTA: De tre bästa Europa League-finalerna

Scottish Premiership

I kväll är det dags för Europa League-final mellan Sevilla och Dnipro och spanjorerna har chansen att vinna turneringen för andra året i rad.

Villarreal - Atlético Madrid
Villarreal
Atlético Madrid
STREAMA PÅ MÅNDAG

Men vilka är de bästa och mest dramatiska Europa League-finalerna de senaste femton åren? Här är en titt i backspegeln på några godbitar från förr.

3. ATLETICO MADRID-FULHAM 2-1 (2010)
Atletico Madrid hade slagit ut Valencia och Liverpool på vägen till final, medan “överraskningslaget” Fulham bland annat skickat hem Juventus och Wolfsburg tidigare i turneringen.

Trots att Atletico var favoriter skulle finalen komma att bli en jämn match. Diego Forlan öppnade upp målskyttet i den 32:a minuten men walesaren, Simon Davies, kvitterade bara fem minuter senare.

1-1 skulle sedan stå sig fram till full tid. Förlängning väntade. Väl där skulle Diego Forlan kröna sin stora kväll med att fem minuter ifrån straffläggning bli matchhjälte,

Uruguayanen stötte in Sergio Agueros fina inspel och Atletico Madrid blev mästare.

Två år senare skulle de komma att lyfta samma buckla igen.

Se höjdpunkterna från matchen här.

Atletico Madrids lag:
David De Gea, Tomas Ujfalusi, Luis Perea, Alvaro Dominguez, Antonio Lopez; Joe Antonio Reyes, Paulo Assunciao, Raul Garcia, Simao, Sergio Aguero, Diego Forlan.

Inhoppare: Jurado, Eduardo Salvio, Juan Valera.
Tränare: Quique Flores

Fulhams lag:
Mark Schwarzer, Chris Baird, Aaron Hughes, Brede Hangeland, Paul Konchesky, Damien Duff, Dickson Etuhu, Danny Murphy, Simon Davies; Zoltan Gera; Bobby Zamora.

Inhoppare: Clint Dempsey, Jonathan Greening, Erik Nevland.

Tränare: Roy Hodgson

Mål: 1-0 Forlan (32) 1-1 Davies (37) 2-1 Forlan (116)

2. PORTO-CELTIC 3-2 (2003)
Henke Larssons två mål på Estadio Olimpico de Sevilla skulle aldrig räcka. Svensken som var Celtics fixstjärna gjorde vad han kunde den här kvällen den 21 maj 2003. Final-förlorarna Celtic hade även en annan svensk i laget, nämligen Johan Mjällby.

Nej, detta skulle bli José Mourinhos och Portos stora kväll då de skulle komma att dra det längsta strået i förlängningen.

Stor matchvinnare blev brassen Derlei som med sitt andra mål i matchen gav Porto titeln i den 115:e minuten.

Detta var dock bara en försmak av vad portugiserna skulle komma att åstadkomma. Ett år senare vann nämligen José Mourinho och hans Porto Champions League.

Portos lag:
Vitor Baia, Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente; Dmitri Alenichev, Costinha, Maniche; Deco; Derlei, Nuno Capucho.

Inhoppare: Pedro Emanuel, Ricardo Costa, Marco Ferreira.
Tränare: José Mourinho

Celtics lag:
Robert Douglas, Didier Agathe, Joos Valgaeren, Johan Mjällby, Bobo Baldé, Alan Thompson, Stilyan Petrov, Neil Lennon, Paul Lambert; Chris Sutton, Henrik Larsson.

Inhoppare: Jackie McNamara, Ulrik Laursen, Shaun Maloney.
Tränare: Martin O`Neill

Mål: 1-0 Derlei (45) 1-1 Larsson (47) 2-1 Alenichev (54) 2-2 Larsson (57) 3-2 Derlei (115)

1. LIVERPOOL- DEPORTIVO ALAVÉS 5-4 (2001)
När det gäller antal mål och dramatik är det få finaler som slår den mellan Liverpool och Alavés 2001.

Liverpool hade bland annat slagit ut Barcelona i semifinalen och att de tagit sig hela vägen till en UEFA Cup-final var inget överraskande sett till klubbens starka historia.

Att “lilla” spanska Alavés gick till final var däremot en stor sensation.

Finalen skulle komma att bli ett spektakel. Liverpool tog ledningen med både 1-0 och 2-0, först efter en nick av Markus Babbel och sedan efter ett skickligt avslut av Steven Gerrard (fint framspelad av Owen).

Alavés skulle dock komma att reducera genom uruguayanen Ivan Alonso. Men den första halvleken skulle få ytterligare ett mål efter det att Gary McAllister utökat Liverpools ledning till 3-1 på straff.

Alavés skulle dock inte ge sig så lätt. Spanjoren Javi Moreno (senare såld till Milan) öppnade upp den andra halvleken med två mål på två minuter och vips var spanjorerna ikapp.

Med arton minuter kvar av matchen gjorde dock Robbie Fowler 4-3 efter ett fint avslut och Liverpool såg därmed ut att gå mot titeln.

Men återigen skulle matchen få en ny vändning. Med bara två minuter kvar av full tid nickade Johan Cruijffs son, Jordi, in kvitteringen och matchen gick till “Golden Goal”.

Väl i förlängningen skulle Alavés-försvararen, Delfi Geli, bli stor syndabock när han nickade in McAllisters frispark i eget mål.

Matchen var avgjord. Liverpool var mästare. I vad som troligen är UEFA Cups-historiens mest målrika och dramatiska final någonsin.

Liverpools lag:
Sander Westerveld, Markus Babbel, Sami Hyppiä, Stephane Henchoz, Jamie Carragher; Gary McAllister, Steven Gerrard, Dietmar Hamann, Danny Murphy; Michael Owen, Emile Heskey.

Inhoppare: Vladimir Smicer, Robbie Fowler, Patrik Berger.
Tränare: Gerard Houllier

Alavés lag:
Martin Herrera, Cosmin Contra, Antonio Karmona, Oscar Tellez, Dan Eggen, Delfi Geli; Jordi Cruijff, Ivan Tomic, Hermes Desio, Martin Astudilio; Javi Moreno.

Inhoppare: Ivan Alonso, Pablo, Magno Mocelin
Tränare: Mané

Mål: 1-0 Babbel (3) 2-0 Gerrard (16) 2-1 Alonso (26) 3-1 McAllister (40, str) 3-2 Moreno (47) 3-3 Moreno (49) 4-3 Fowler (72) 4-4 Cruijff (88) 5-4 Självmål (116).