Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE

Lundh: Ge oss en ny klassiker, Malmö

Lille Tommy Hansson fick till en mäktig träff med huvudet.
Och fixade något unikt.
Jag vill uppleva en ny klassiker i kväll.

Fortfarande minns jag jublet i gillestugan. Vi satt ett gäng mellanstadiekillar hemma hos mig och kollade in MFF:s semifinal.
Tommy Hansson gick upp och skallade in ”Puskas” Ljungbergs inlägg till 1-0 hemma mot Austria Wien och fixade en resa till finalen i München.

Vi var överlyckliga, precis som vi varit omgången före då Tore Cervin sprang upp i snödrivorna och jublade efter att MFF vänt förlusten borta mot Wisla Krakow till ett avancemang.
Det var otroliga bilder och de sitter kvar i hårddisken.

Att just anfallare Hansson, som knappast var en av stjärnorna i MFF på den tiden, avgjorde semifinalen mot Austria trots att han var omplacerad till mittfältet sade mycket om Bob Houghtons gäng som gjorde det omöjliga.
Det var lite Cajsa Warg över det och att man tager hvad man haver.

Den där kvällen på Malmö Stadion blev en klassiker och naturligtvis även för alla oss som såg matchen på tv.
Nej, det var ingen rolig match som sprakade av chanser och öppet och böljande spel. Istället var det tillknäppt och rätt trist men dramatiken och resultatet räckte långt.

Tänk att ett svenskt lag kunde gå till final i Europacupen. Det borde inte kunna hända att en klubb med Malmö-killar gick hela vägen.
Det kommer garanterat aldrig att hända igen, men det var häftigt när det hände och är en del av klubbens DNA.

Jag vill gärna se en ny klassiker i kväll. Nej, jag fattar att Malmö FF-Austria Wien inte alls har samma betydelse eller laddning som matchen för 32 år sedan.
I dag är läget annat och det handlar först och främst att ta sig ut i Europa för svenska klubbar.

Och äntligen får vi se ett svenskt lag spela gruppspel i Europa.
För MFF.arna rymmer Europa-spelet det sista hoppet om att rädda säsongen 2011 och ge klubben en skjuts in i 2012.
Därför är det viktigt att Rikard Norling inte bara snackar om att gasa – utan verkligen får laget att göra det.

Visst, Dinamo Zagreb och AZ Alkmaar har gett Malmö FF på ett par rejäla och svidande lektioner gällande spel i Europa på sistone.
Hoppas att MFF-spelarna är fullärda nu – för seger mot Austria Wien i kväll är ett måste för att hålla hoppet om avancemang vid liv.

Skönt nog är det ju gruppspel och därför finns alla möjligheter att lägga förlusten i Holland till handlingarna, vända blad och se framåt.
Fortfarande har Malmö 15 poäng att spela om, och då spelar det ingen roll vad det blev i Alkmaar. Nya matcher är nya möjligheter.

För alla äldre än 35 år och som följde MFF:s osannolika äventyr i Europa 1978-79 har Austria Wien som motståndare en speciell klang.
Då var den österrikiska klubben en veritabel stormakt i Europa som fullkomligt dominerade det inhemska ligaspelet – åtta titlar på 1976-86 – och man gick alltid långt i Europa med en final i Cupvinnacupen.

Annat är det i dag, för klubben har under perioder varit illa ute och ett tag hette man inte ens Austria Wien efter att en sponsor tryck in sitt namn istället.
Framgångar har kommit och gått, men efter 2008 försvann kopplingen till miljardären Franck Stronach och man har börjat klättringen tillbaka.

Fast det är ett motstånd som ska vara överkomligt för Malmö FF. Nej, MFF har inte övertygat i allsvenskan men det kan hänga ihop med att möjligheterna till en plats som ger spel i Europa varit borta.
Sett till att Mathias Ranégie börjat göra mål så bör man vara försiktigt optimistisk.

Den dyrt invärvade anfallaren slipper ju spela mittfältare och Rikard Norling har lyxen att kunna skicka ut sitt bästa lag i kväll.
Hur långt det räcker?
Förhoppningen är till en ny klassiker – men det finns inga garantier i Europa.

*****
Återigen är det dåligt med sålda biljetter. Varför skriker så många sig hesa om spel i Europa om det inte intressera?
*****
Så här 22 år senare kan jag erkänna att jag lite höll på Nottingham Forest i finalen i München. Skälet? Om Forest vann Europacupen så fick Leeds United en plats i Uefa-cupen. Och så blev det ju, men Leeds rasslade ut redan i andra mot ett rumänskt gäng.
*****
I skuggan av Malmö FF-Austria Wien är det ytterligare en cupfajt i Skåne i kväll. Helsingborg tar emot Elfsborg i en cupkvartsfinal – 21:00 – och det är framför allt Borås-laget som har allt att spela för. Borde vara en bombsäker tvåa sett till att HIF är en aning dagen efter.
För en titel för Elfsborg hade räddat något av säsongen, ändå är jag inte övertygad att Magnus Haglund kan lyfta sina spelare.
*****
Austria Wiens form är klart vassare än Malmö FF:s. Det österrikiska laget har tre raka segrar i ligaspelet.

Publicerad 2011-09-29 kl 15:12
Annons
Annons
Annons