POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
1v

MFF:s EL-motståndare Dynamo Kiev i ny ekonomisk tveksamhet - ägarens företag tog emot fyra miljarder från Uefa

Foto: Bildbyrån.

Över fyra miljarder kronor från Uefa hamnade i ett företag i ett skatteparadis, pengar som var till ukrainska fotbollsförbundet och ukrainska klubbar.
Ägaren av företaget är dock även ägare av storklubben Dynamo Kiev. 

I över 15 års tid betalade Uefa totalt fyra miljarder kronor till ett företag på Brittiska Jungfruöarna, som är ett så kallat skatteparadis. Betalningarna var gjorda för att gå till exempelvis fotbollsförbundet och ukrainska klubbar. 

Det handlade om standardbetalningar som exempelvis ersättning till klubbar för landslagsspelare, kampanjer för anti-rasism, och domarutbildningar. 

Nu har dock Der Spiegel, i samarbete med Football Leaks, kunnat visa att företaget på Brittiska Jungfruöarna ägs av Dynamo Kievs ägare Ihor Surkis. Företaget används bland annat för att betala spelarlöner i Dynamo Kiev, som Malmö FF möter i Europa League senare den här månaden.

Uefa upptäckte inte detta förrän 2016, trots att det första avtalet mellan ukrainska fotbollsförbundet och företaget på Brittiska Jungfruöarna upprättades redan år 1999. Sedan 2017 används inte längre företaget för betalningar från Uefa, utan betalningarna går nu direkt till Ukraina. Der Spiegel skriver inget om att pengarna användes av Dynamo Kiev.

Der Spiegel bad om kommentarer från Dynamo Kiev, som svarade med att det gjorts undersökningar som visar att det inte bröts mot något regelverk. Dessutom anklagar de Der Spiegel för att bryta mot ”etiska principer inom journalistiken” och att det är en ”smutskastning” mot Dynamo Kiev. 

Det är inte första gången under de senaste åren som Dynamo Kiev har varit under luppen av ekonomiska skäl. 2016 publicerade ukrainsk media uppgifter om att Dynamo Kievs stjärnspelare bara taxerade inkomst på 6500 kronor i månaden, vilket var den lägsta tillåtna lönen.

Istället ska resten av betalningarna till spelarna ha skett via utländska företag, och då varit exempelvis bonusar och bildrättigheter. På så sätt fanns det spelare som kunde tjäna tiotals miljoner skattefritt varje år. Det gjorde att Dynamo Kievs lönekostnader, officiellt, var mer än 20 gånger lägre än Sjachtars dito.

En statlig myndighet påbörjade en utredning förra året, men kom fram till att de inte kunde bevisa att Dynamo Kiev undgått att betala skatter som de skulle betala.  

Publicerad 2019-09-07 kl 16:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå