POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
3v

MFF:s extrema siffror - snittålder på 31,3 och bland de äldsta i EL: "En av de mest erfarna trupperna i Europa"

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Malmö FF har inte bara det äldsta laget i allsvenskan, utan även i ett europeiskt cupperspektiv är MFF bland de äldsta.
De har även chans att slå Europa League-rekord om de går till gruppspelet. 

Malmö FF hade bland de äldsta trupperna i Europa Leagues gruppspel förra hösten och den trenden har blivit ännu starkare i år.

När MFF spelade mot Domzale förra veckan så var 27-åringen Oscar Lewicki den yngsta från start i MFF, och enligt Transfermarkt så var snittåldern 31,3 år. Endast La Fiorita (San Marino) och AEK Larnaca (Cypern) har använt sig av äldre lag i såväl EL- som CL-kval under sommaren 2019. Räknat i ligaspelet är det enligt CIES bara 19 lag i 31 europeiska ligor som har högre total snittålder än MFF under 2018/2019 eller 2019, varav nio av lagen är från Turkiet. 

På onsdagens presskonferens, inför returen mot Domzale, ville dock Uwe Rösler dock inte fokusera för mycket på truppens uppbyggnad. 

- Det finns mycket sanning i det du säger, men just nu är inte tidpunkten att gå igenom balansen i truppen. Vi måste koncentrera oss på match, och nästa match är i morgon.

- Vad som stämmer, och som inte är en nyhet, är att vi har en av de mest erfarna trupperna inte bara i allsvenskan, utan i Europa. Vi kan prata om det, men inte i dag och inte i morgon. Var tredje dag är det match och det är väldigt viktigt att fokusera på nästa match. 

Skulle MFF ta sig in i gruppspelet så finns det en chans att de blir ett av gruppspelens äldsta lag i modern tid. Sedan turneringen bytte namn till Europa League har bara ett lag haft en startelva där snittåldern var högre än 31,4, och det var Astra Giurgiu (31,8) under säsongen 2016/2017. Ett rekord som MFF till och med skulle kunna ta över om de tar sig vidare. Även i Champions Leagues gruppspel, i modern tid, så är det bara fyra gånger som det har hänt att lag har använt en elva över 31,4 år. 

Det här är också en annan truppstrategi än när MFF tog sig in till CL-gruppspelen 2014 och 2015. Då använde MFF lag som ibland var 25 år eller yngre, och som då istället var bland de yngre lagen i CL-kvalet. Den liknar också mer den strategin som Domzale har just nu.

- Men vår modell i NK Domzale är att få fram spelare och att sedan sälja de bästa, som gör var sjätte månad varje år. Vårt mål är inte bara resultaten utan också att utveckla spelare, särskilt unga spelare för att sälja till bättre klubbar. Det är sedan det vi har som budget för nästa säsong, sa tränaren Simon Rozman.

Publicerad 2019-08-01 kl 09:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå