MFF:s fiasko fullbordat - gick poänglöst ur Europa League efter 1-2 mot Braga

Europa League

BRAGA. Malmö FF åkte på ett nytt bittert nederlag i Europa League.
De kom inte närmare en reducering från Patriot Sejdiu borta mot SC Braga, som vann den sista gruppspelsmatchen med 2-1.
- Jag tror att det går stolpe-in nästa säsong för oss, säger kaptenen Anders Christiansen.

Ett skadedrabbat Malmö FF sökte efter höstens första poäng i Europa League medan SC Braga behövde en vinst för att ha en chans att gå vidare till åttondelsfinal. MFF hade Anders Christiansen och Erdal Rakip i startelvan jämfört med söndagens vinstmatch mot Varbergs Bois. Den då avstängda duon ersatte Sergio Peña och den influensadrabbade Moustafa Zeidan.

MFF inledde matchen med en del bollinnehav och sköt det första skottet i den åttonde minuten, när Mohamed Buya Turay testade utifrån men fick se bollen gå strax utanför. Den portugisiska ligatvåan Braga hade sitt första avslut fem minuter senare när André Castros distansskott tvingade Johan Dahlin att styra bollen till hörna.

Några minuter senare fick MFF-målvakten agera på Ricardo Hortas nick och rädda till ännu en hörna. Gästerna försvarade bra under den första halvleken mot ett Braga som försökte med inspel bakom MFF-backlinjen men sällan lyckades. I den 36:e minuten tog dock Braga ledningen.

Efter lite flipperspel i Malmös straffområde fick inte Dahlin grepp om bollen och Horta sköt mot målet, där Matej Chalus stod på mållinjen utan att lyckas hindra bollen från att gå in. Ett par minuter senare sköt Al Musrati nästa Bragaskott som Dahlin denna gång kunde hålla. Braga tog över matchbilden men fick nöja sig med en 1-0-ledning i halvtid.

MFF:s dittills klart bästa målchans kom fyra minuter efter pausvilan. Buya Turay tog emot bollen och hittade Christiansen som med två tillslag spelade vidare till Sören Rieks i djupled, men en försvarare kom emellan och styrde danskens skott utanför. På den efterföljande hörnan kom Ola Toivonen högst och fick se målvakten Matheus göra en kvalificerad reflexräddning.

De skulle bli hårt straffade för de missarna. I den 54:e minuten gick ett Bragainlägg via Chalus panna till Álvaro Djaló som placerade bollen i mål från tio meters avstånd. Kort senare fick Horta och Rodrigo Gomes varsin möjlighet men Dahlin räddade ett skakat MFF vid båda tillfällena.

Malmö FF lyckades stoppa blödningen och det dröjde till den 74:e minuten innan inhopparen Uros Racic provade Dahlin med nästa gång. Tre minuter åstadkom MFF en reducering. Inhopparna Isaac Kiese Thelin och Patriot Sejdiu hittade varandra och den senare gjorde sitt första mål i Europaspelet.

Några minuter senare var det Bragas tur igen men Diego Lainezs skott träffade kryssribban, och i den 84:e minuten nickade Racic en hörna strax utanför. I den 87:e minuten kom MFF:s gyllene kvitteringschans. Sejdiu stod för ett något mellanting av skott och passning och hittade Kiese Thelin i den bortre ytan. MFF-anfallaren slängde sig fram men prickade stolpen från den snäva vinkeln.

Skånelaget hittade inte en kvitteringen och förlorade därmed samtliga matcher i Europa League.

- Det är helt otroligt att vi får ett sådant mål emot oss. Vi gör allt rätt i första halvlek, kommer ner här och står kompakt och stänger de ytorna som de är farliga i. Vi försöker med kontringar när de har mycket boll och lyckas jättebra med det i första halvlek - och så släpper vi in ett mål där det är pingpong-show i vår box, säger MFF-kaptenen Anders Christiansen om det första målet och fortsätter:

- Man kan nästan inte tro det, men det sammanfaller väl ganska bra med den här säsongen, att när man ska ha tur så får man det inte. Jag tror att det går stolpe-in nästa säsong för oss istället.

I helhet är Christiansen nöjd med insatsen:

- Det är en match som vi gör bra och disciplinerat. Vi har chanser för att göra 1-1, och när de gör 2-0-målet måste vi chansa lite och stå mer öppet i vårt försvarsspel. Det ger dem några bra chanser men vi kommer tillbaka bra, gör ett fantastiskt mål och har chanser till att göra 2-2. Vi sätter lite press på dem under de sista tio minuterna. Även om vi får saker mot oss så har vi byggt upp en karaktär i truppen som gör att vi kan resa oss också, säger "AC".

Interimtränaren Åge Hareide:

- Man måste utnyttja sina lägen när man möter ett lag som Braga. De är ett bra lag och när man ger dem möjligheten att göra mål så gör de det. Jag är väldigt besviken, säger Hareide.

För Braga räckte inte segern till avancemang från gruppen, eftersom Union Berlin vann borta mot Union SG och tog hand om andraplatsen. Braga spelar istället playoff till åttondelsfinalen i Conference League efter nyår.

Startelvor

Braga: Matheus - Gomez, Tormena, Oliveira, Sequeira (utbytt 79') - Gomes (59'), Castro, Al Musrati (59') - Banza, Ruiz (46'), Horta (K) (74').

Byten: Álvaro Djaló (46'), Hérnani, Racic (59'), Diego Lainez (74'), Christian Borja (79')

Malmö FF: Dahlin - Beijmo, Hadzikadunic, Chalus - Gall, Larsson, Rakip (74'), Christiansen, Rieks - Buya Turay (61'), Toivonen (61').

Byten: Sejdiu, Kiese Thelin (61'), Peña (74')

Gula kort: Oliveira (48'), Chalus (58')