POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE

MFF:s motstånd mot lag med rika ägare – Midtjylland nästa steg: ”MFF:s modell är bäst”

Foto: Bildbyrån.

Efter Red Bull Salzburg följde Vardar, Cluj, och Vidi. I dag tar Malmö FF:s nästa steg mot ett lag med en rik ägare och en snabb väg mot toppen: Midtjylland.
- Det känns som att många blir charmade och tycker det är häftigt med något nytt, och så tänker man inte på hur det går till bakom kulisserna, säger Kaveh Hosseinpour. 

När Malmö FF mötte RB Salzburg i Champions League-kvalet både 2014 och 2015 blev en stor del av fokuset kring delar utanför planen, bland annat hur ägarstrukturen bör vara i fotbollsklubbar. RB Salzburg hade ett stort företag bakom sig och hade snabbt tagit sig till fotbollseliten, men MFF-fansen satte emot, skapade en stark atmosfär på läktarna, och tog sig vidare.

- Att det var en avgörande match och att det var ett sånt här lag, det skapade en kraftansträngning för att visa vad vi är och vad vi står för, säger Kaveh Hosseinpour, vice ordförande i MFF Support. 

- Man fick ett förkroppsligande av det man inte vill vara. Ur det perspektivet var det tacksamt att få det motståndet egentligen. ”Här är de, och det vill vi inte vara. Här är vi, och vi är allt vi vill vara”. Vår modell är det som vi anser att fotbollssupportrar mår bäst av, och deras är det som företag mår bäst av. 

Hur viktigt tror du att det här motståndet från supportrarna var för att få det sportsliga resultatet i de två CL-kvalen?
- Det var extremt viktigt. Jag tror att ur ett sportsligt perspektiv så var det viktigt att visa att andra krafter än de monetära kan sätta saker i rullning och vinna avgörande matcher. Det betydde så pass mycket för oss och det smittade av sig på spelarna. 

- Man ska inte glömma att 51-procentregeln har varit ifrågasatt från och till i perioder även i Sverige. Det här var ganska tätt inpå då Riksidrottsförbundet satte in i sina stadgar att alla föreningar skulle följa 51-procentregeln. 

Det senaste året har MFF åter stött på liknande motstånd, om än i mindre skala. Fjolårets motståndare Vardar hade stor hjälp av en rik rysk affärsman. Ingen visste riktigt vem som ägde Cluj, och på bara några månader hade klubbens skulder på flera hundra miljoner kronor försvunnit. Vidi från Ungern kunde betala fem miljoner kronor i månadslön till enskilda spelare, trots låga publiksiffror och ett svagt TV-avtal. Vidi var också premiärminister Viktor Orbáns lag, hade fått stor hjälp med exempelvis finansieringen av en ny arena, och var delvis döpt efter en sponsor. 

- Det är små nivåskillnader i övrigt mellan lagen. Vidis politiskt inpumpade pengar känns smutsigt också, på en annan sida av skalan. 

I dag är det Midtjylland, vars historia Fotbollskanalen skrev om tidigare i dag. En klubb vars engelska ägare Matthew Benham vid flera tillfällen har lagt in stora summor pengar för att få klubben att överleva i toppen och vinna titlar. 

- De har råd att betala löner för ett lag som i snitt har 5000 åskådare och i en stad med 49 000 invånare inte ska ha råd att betala. 

- De har fått flyga under radarn på ett liknande sätt som Östersund har fått göra. De har småstadscharmen, ”lilla klubben från ingenstans” som kämpar sig upp och slår stora draken FCK. FCK som inte heller är uppskattade hos oss eller i danska Superligaen. Det har blivit en ”pest eller kolera”-grej.

- Varje gång det är något sånt som händer känns det som att många blir charmade och tycker det är häftigt med något nytt, och så tänker man inte på hur det går till bakom kulisserna. 

Den stora frågan i dag är hur mycket tryck MFF kan skapa på läktaren mot Midtjylland. Först under onsdagseftermiddagen kom de över 10 000 sålda biljetter. MFF Supports huvudpunkt i år är dock att få fler av de som är på Stadion att känna större delaktighet och förhoppningsvis delta mer i exempelvis sånger. 

- I år handlar det om att hitta tillbaka till en gemenskap så långt det går. Att alla känner att de kan vara med för att utveckla läktarkulturen i Malmö, att det inte finns elitiska sätt, utan alla är välkomna att bidra.

Publicerad 2018-08-23 kl 08:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto