Nu flyttar Kalmar FF till Borås Arena

Europa League

Först tar vi Sverige, sedan tar vi Europa.
Kalmar FF har strategin klar. På torsdagskvällen gick laget vidare till tredje kvalomgången till Uefacupen efter övertygande 4-0 hemma mot belgiska Gent.

-Jag är stolt över att vi kan göra en så här bra prestation mot ett så bra lag som Gent. Det hade jag aldrig trott, sade Kalmars tränare Nanne Bergstrand efter matchen.
Lovorden haglade över Kalmarspelarnas insats. Föreningens veteraner talade om den största segern under den snart hundraåriga historia som Kalmar har bakom sig. För tillfället verkar inget kunna stoppa lagets framfart.

Mot Gent hade Kalmar grepp om spelet genom nästan hela matchen. Spelarna slet som djur och stängde ytor för det bollskickliga motståndet. Dessutom fick Kalmar ett tidigt mål, som satte press på Gent. Redan efter fyra minuter skarvade belgarnas försvarare Suler ett inkast från Rasmus Elm i eget mål. Detta blev början till en magisk uppvisning från yngste brodern Elm. Och från allsvenske skytteligaledaren Patrik Ingelsten. Övriga tre mål, som samtliga kom i andra halvlek, gjordes av Ingelsten efter delikata framspelningar från Rasmus Elm. Troligen höjde de båda marknadsvärdet på proffsmarknaden med åtskilliga tusenlappar via sin insats.

Kalmarsegern var bara hotad under en kortare sekvens i andra halvlek. Men stolparna och unge målvakten Zlatan Azinovic, som fick rycka in för Petter Wastå som drabbats av hjärnhinneinflammation, höll rent.

Smolken för Kalmars del är att fortsättningen av Uefacupäventyret kommer att avgöras på Borås arena, eftersom Fredriksskans inte bedöms hålla måttet för internationella matcher. Detta innebär ytterligare långa resor för Kalmar, som har ett tufft matchprogram.

-Det finns en risk att vi tappar kraft i allsvenskan genom att behöva spela borta när vi är hemmalag, sade Nanne Bergstrand.

Nanne och resten av ledningen var dock helt på det klara med att man vill ha så lätt motstånd som möjligt i nästa kvalomgång till Uefacupen. För Kalmar räcker det inte med allsvenskan och svenska cupen - laget vill gå långt även i Europa.

Publicerad 2008-08-28 kl 21:53