Olsens galna svit sprack - men fördel FCK efter första mötet med Ajax

Europa League

Robin Olsen fick släppa in ett mål på Parken för första gången sedan augusti – men FC Köpenhamn lyckades ändå ta en seger i första Europa League-åttondelen mot Ajax.

FC Köpenhamn fick en drömstart på matchen. Rasmus Falk pangade in ledningsmålet till 1-0 redan 28 sekunder in i matchen.

Ledningen höll sig till den 32:a minuten då jättetalangen Kasper Dolberg höll sig framme på ett inlägg och stötte in bollen till 1-1 från nära håll. Målet var Robin Olsens första insläppta hemma på Parken sedan ligamötet med Ålborg den 20 augusti i fjol – 201 dagar sedan.

FCK skulle dock återta ledningen. I den 60:e minuten nådde Andreas Cornelius högst på ett inlägg och knoppade in 2-1.

- Jag har gjort det 1 000 gånger förut, det sitter i ryggraden både för mig och för Peter (Ankersen, som slog inlägget), säger Cornelius till Canal 9 efter matchen enligt Tipsbladet.

I den 88:e minuten hade Ajax en boll i mål genom en nick av Kasper Dolberg, men målet dömdes bort då domaren bedömde att Dolberg gick för hårt in i duellen med FCK-backen.

FCK lyckades dock hålla undan och vinna med 2-1, vilket nu gör att man sitter i förarsätet inför returmötet på Amsterdam ArenA i nästa vecka.

FCK:s tränare Ståle Solbakken var nöjd med segern efter matchen - men långt ifrån nöjd med det insläppta målet.

- Vi gör ett miserabelt misstag där. Vi har sett den situationen 2 000 gånger. Ajax-spelaren går alltid in i banan, och så väljer ändå Zanka att följa med ut, och det tvingar Erik Johansson att följa med. Det gör att Dolberg blir fri i mitten med Peter Ankersen som är vad, 1,30 meter lång? Det är en skandal, säger Solbakken enligt Tipsbladet.

Utöver Olsen fanns Ludwig Augustinsson och Erik Johansson med på planen under hela matchen för FCK.

FCK: Olsen, Ankersen, Zanka, Johansson, Augustinsson, Falk, Kvist, Matic, Toutouh, Santander, Cornelius.

Ajax: Onana, Tete, De Ligt, Viergever, Sinkgraven, Klaassen, Schone, Van de Beek, Traore, Dolberg, Younes.