POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
6d

Så jobbar MFF med det fysiska och resorna under extra långa säsongen: "Alla trodde vi skulle vara slut i juni"

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ/ST. GALLEN. Spelare som flyger nästan 2000 mil under en landslagsvecka, ett matschema med tre-fyra rätter, månaderna det tar för nyförvärv att fysiskt acklimatisera sig. Det finns många saker att ta hänsyn till under MFF:s elva månader långa säsong. 
- Men svåraste där är hur spelarna kan ta det mentalt. Det är konstant, det kan vara obarmhärtigt, säger Ben Rosen.

I lördags var det bortamatch mot Örebro, i dag är Malmö FF i Schweiz för match mot FC Lugano, och på söndag är cupspel i Värnamo. 

Detta blir avslutningen på den intensiva perioden av säsongen, en period som har varit sex månader lång. Totalt är säsongen elva månader lång, varav tio månader med tävlingsmatcher, och många gånger har det varit två matcher per vecka. Tar man bort sommaruppehållet så har MFF haft match var 4,5:e dag sedan 1:a april. 

- Det har varit så intensivt, men vi har klarat det ganska bra. Det är bara så mycket besvikelse att vi inte klarade av det hela vägen fram till guldet, säger fystränaren Ben Rosen till Fotbollskanalen. 

MFF satte igång 2019 med föreningens mest intensiva försäsongsträning under 2010-talet, allt för att försöka vara i närheten av toppnivå i mitten av februari i matcherna mot Chelsea. Det blev ett test för att se om MFF kunde gå tio-elva månader utan att sacka ihop mot slutet.

- Det har fungerat. Ingen trodde att vi skulle klara det. Alla trodde att vi skulle vara helt slut i juni, skrattar Rosen fram.

- Men svåraste där är hur spelarna tar spelschemat mentalt. Det är konstant, det kan vara obarmhärtigt. 

- Man måste hitta motivationen i sig själv för att man varje dag ska vara på topp, och göra så att ens lägstanivå inte blir för låg. Kan man göra det, kan man klara av det mentalt, då gör det allt mycket enklare.

Samtidigt som vissa spelare balanserat på linjen kring för många minuter så försöker MFF att hålla fysiken uppe för de som inte spelar. De gör det bland annat genom hårda träningspass dagen efter match. 

För de som spelar mycket så nämner Rosen framför allt två typer av spelare som kan komma att ha problem. Den första kategorin är landslagsspelarna, som knappt har haft någon ledighet.

En spelare som Fouad Bachirou har nu ”bara” har två byten med flyget till landslagssamlingarna på Komorerna, men det är bara när han har tur. Tidigare kunde det vara fyra stycken, även om resorna fortfarande är långt ifrån optimala. I september hade de hemmalandskamp följt av en bortalandskamp i Togo. 

Först cirka 800 mil från Sverige till Komorerna, följt av 520 mil från Komorerna till Togo, och sedan drygt 530 mil tillbaka till Sverige, och det exkluderar eventuella byten. Runt 1850 mil fågelväg utspritt under drygt en veckas tid. 

- Jag blev sliten runt den perioden om jag ska vara ärlig, men det är också en del av fotbollen, säger Bachirou.

En annan typ av spelare som kan ha problem är de som har värvats till MFF efter att ha haft dåligt med speltid i tidigare klubbar, som Jo Inge Berget (vårvärvning), Felix Beijmo (sommar), och Jonas Knudsen (sommar).

- Med Jo Inge kan vi nu se den spelare som vi såg tidigare i MFF, ur ett fysiskt perspektiv.

- Tänk såhär: vi har ledigt en månad nu, och sedan tränar vi upp spelarna steg för steg i fem-sex veckor och då är de ändå inte 100 procent redo. Är det då en spelare som inte har spelat på sex månader, och man vill få spelaren att prestera… Det kan ta tre månader. Det har vi sett med spelarna som kommer in. De har problem eftersom det är så höga krav och det är så höga förväntningar i MFF kring att man måste vinna hela tiden. 

- Spelare som kommer från en annan miljö och inte är vana vid det, de har mentala utmaningar tillsammans med fysiska utmaningar, och de kanske inte har spelat fotboll på länge. Då tar det lång tid, men ibland har vi inte den tiden så då får vi slänga in dem och hoppas på det bästa.

MFF har knep för att bevaka slitage och förenkla för spelarna. Bland annat kollar de konstant hur mycket en spelare har spelat den senaste månaden, de senaste tre månaderna, och sedan början av säsongen, för att se så att matchminuterna inte drar iväg. 

En annan del är att få spelarna att känna sig mer ”hemma” under bortaresor. En av grejerna som de gör är att begränsa antalet olika maträtter som de äter på bortamatcher, och de roterar då mellan tre-fyra olika rätter. 

- Man har nya hotell, nya sängar, direkt in på ett plan efter en match, hem till ens egen säng i två nätter, barnen har inte sett dig på ett tag så du stiger upp tidigt… Det är en utmaning att resa så mycket. Vi försöker få bort dåliga effekter så gott vi kan, men det är inte enkelt. 

Extremt rika lag har ju råd att resa runt med spelarnas sängar och göra liknande saker, men ni har ju inte den budgeten?
- Nej, vi hade det så i Southampton. Spelarna hade individuellt anpassade madrasser, rummen var satta på specifika temperaturer… Vi har inte råd med allt sånt. Vi fokuserar på att schemalägga bra så att spelarna kan maximera sin sömn. Kan de få tillräckligt med sömn, då väger det upp för många andra förändringar. 

Det här är omöjligt att kvantifiera, men hur stor skillnad gör sådana här mindre saker? 
- Det är svårt att säga. Ju mer bekväm man gör en spelare, desto mindre känner de sig hemifrån, ju snabbare kan de somna, och då är spelaren mer bekväm under match dagen efter. 

- Men ibland sover en spelare två timmar och gör sin livs match dagen efter. Galna saker kan hända.

När det gäller skadeläget så har det varit hyfsat under året. Det har varit några skador som uppkommit efter hård belastning, men de har undvikit de värsta skadorna. Rosen nämner även att de har fått bort fjolårets problem med ankelskador efter att de har anpassat övningar i gymmet i år. Däremot har de upptäckt att spelarna nu har fler ljumskproblem och de kommer ändra lite igen.

- Man ändrar lite fokus på träningar hela tiden, men det är omöjligt att täcka allt. 

Publicerad 2019-11-07 kl 09:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå