POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE
18v

Sarpsborgs vägval i Europa störde även MFF: "Vi vet att det inte ser snyggt ut – men vi har tillåtelse att vara underdogs"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se målen i matchen i Sporten i spelaren ovan.

MALMÖ. Sarpsborg var klubben som i Norge hela tiden slog underifrån med hög press och bra spelarutveckling. Sedan kom de ut i Europa League och insåg att de behövde nya vapen för att hantera lag som var bättre än de själva.
- Vi är inte något charmtroll, men det är inte poängen när vi möter så bra fotbollslag som på pappret är på en helt annan nivå än där vi är, säger Geir Bakke. 

Sarpsborg, vars lönebudget förra året var ungefär i samma storlek som Kalmar FF:s, lyckades åter knipa en oväntad poäng i Europa League, den här gången borta mot Malmö FF. Klubben gjorde debut i norska högstaligan 2011, och har efter det tagit steg efter steg framåt. 

Stegen har framför allt tagits under tränaren Geir Bakke, vald till årets tränare i Norge 2017 efter att ha tagit klubben till en tredjeplats. När han tog över klubben var det ett lag som var mer kända för sitt passningsspel. Bakke, precis som Uwe Rösler, var dock mer influerad av Jürgen Klopps ”heavy metal”-fotboll, som han har pratat om i en tidigare intervju med VG. 

I och med Europa League har de dock lagt till en delvis annan fotbollsfilosofi, bland annat med mycket fokus kring fasta situationer. 

- Vi spelar en aggressiv fotboll, återerövring, kort väg mot målet, kombinationer, men i Europa gör vi det såhär. Det handlar om att vinna fotbollsmatcher mot bättre spelare och bättre lag, säger Bakke. 

- Det är inte detta som människor vill se. Det är inte detta som är det som är fotbollsunderhållning och kombinationer, teknik, det estetiska med fotboll, men man har tillåtelse att vara underdogs, man har tillåtelse att försöka göra det omöjliga när motståndarna är bättre. 

- Det vi håller på med i Europa påminner kanske om det Island har hållit på med i mästerskap. 

Enligt norska Dagbladet hade Rösler en halvtimme efter matchen mot Sarpsborg sagt att ”hade inte domaren blåst så hade Sarpsborgspelarna fortfarande sprungit”. MFF fick inte ut det som de ville av matchplanen, eftersom Sarpsborg orkade springa mycket i 90 minuter. MFF hade hoppats att Sarpsborg skulle tröttna, men de gjorde det inte. 

- Vi vet att det inte ser snyggt ut, vi är fullständigt på det klara med det, men vi mår ändå väldigt bra. Det ska också Besiktas få känna på när de kommer till Sarpsborg i slutet av november när det är härlig temperatur och konstgräs som ligger där och väntar. 

- Vi är inte något charmtroll, men det är inte poängen när vi möter så bra fotbollslag som på pappret är på en helt annan nivå än där vi är. 

Samtidigt som de har lyckats bra med olika typer av spelstilar, så har en av klubbens starkaste delar de senaste åren varit scouting och spelarutveckling. Bara under det senaste året har de sålt spelare för motsvarande mer än 60 miljoner kronor, pengar som ska investeras för att bland annat förbättra klubbens faciliteter. 

Bland tidigare försäljningar sticker några ut. Sigurd Rosted värvades från tredjedivisionen år 2015, och under 2018 har han både sålts dyrt till Gent och startat viktiga landskamper för Norge. Senegalesen och tonåringen Krépin Diatta behövde bara vara i Sarpsborg i ett år innan han såldes för cirka 20 miljoner kronor till Club Brügge i vintras. 

För några år sedan såldes den egna produkten Mohamed Elyounnoussi till Molde, och gick sedan vidare till Basel och slutligen Southampton i somras för strax under 200 miljoner kronor.

En av de kommande storförsäljningarna kan bli Kristoffer Zachariassen. Han, precis som Rosted, hämtades från tredjedivisionen, och när han var skadad mot MFF i går så skickade Bakke in den unga mittfältaren Gaute Höberg Vetti från start. Även han hämtad från norska tredjedivisionen. 

Den kanske viktigaste spelaren just nu är dock den lite äldre anfallaren Patrick Mortensen. Han värvades efter att inte haft någon succésäsong i danska andradivisionen som 26-åring, men har vuxit under åren i Sarpsborg. Mot MFF i går gjorde han sitt sjunde mål på elva Europa League-matcher. 

- Vi använder honom som uppspelspunkt, han gör sina 10-15 mål i år och kunde ha gjort många fler om vi hade klarat av att spela in ännu bättre i boxen för där han är väldigt bra. Sedan jobbar han hårt också. Han ligger på 12-13 kilometer varje match. 

- Han är otroligt för sättet vi spelar på, och sedan är han exceptionellt professionell. 

Totalt sett efter kvällen i Malmö så var Bakke ganska nöjd över att ha fått 1-1 borta mot MFF, ett resultat han på förhand hade sagt att han hade tagit med sig om hade fått det erbjudet. Det var desto mer besviket på MFF-lägret, och en som gav en ytterligare lite extra besviken ton var islänningen Arnor Traustason efter att ha hört att Sarpsborgsfansen hade kört den Islandsinspirerade Vulkanen. 

- Nä?...

- Det får dem inte göra. 

Publicerad 2018-11-09 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå