Snöplig AIK-sorti i Bulgarien

Europa League

I en halvlek var AIK i Europa League. Men två mål inom två minuter av Levski Sofia grusade alla förhoppningar om avancemang för Solna-laget.

Ett taffligt målvaktsingripande gjorde att AIK genom Mohamed Bangura kunde trycka in 1-0 i den elfte minuten och skicka ned Levski Sofia i en ordentlig brygga. Två mål skulle till för att bulgarerna skulle ta sig vidare.

Men bulgarerna reste sig från underläget illa kvickt.
I den andra halvleken kvitterade först Mladenov i den 49:e minuten och bara två minuter senare slog Dembele in 2-1 efter en något tveksam situation, där AIK-spelarna ville få det till att bollen var ute över kortlinjen och där den normalt så säkre Nisse Johansson tappade en smula i markeringen.

Levski hade redan i första halvlek haft en boll inne i AIK:s mål men det blev bortdömt för offside. Dessutom hade bulgarerna en ribbträff - så det var mer en tidsfråga hur länge AIK:s ledning skulle fortgå.

Levski dominerade den andra halvleken med eftertryck och AIK var egentligen aldrig riktigt nära att få till en utjämning, som skulle ha betytt avancemang i kraft av fler gjorda bortamål.

Flavio och Goran Ljubojevic byttes båda in men ingen av dem kunde förändra matchbilden nämnvärt. Den sistnämnde har haft svårt att övertyga i AIK-tröjan och framstår allt mer som en floppvärvning, i synnerhet med tanke på att han i en intervju utlovade att han skulle göra mål i praktiskt taget varje match.

AIK får nu återgå till ett enfrontskrig, där all kraft kommer att läggas på att klara sig kvar i allsvenskan. Något mer europaspel blir det inte för Solnalaget förrän tidigast 2012.

Publicerad 2010-08-26 kl 22:06