Stor svensk succé i Europa - alla lag vidare

Europa League

Torsdagen blev en bra svensk dag i Europafotbollen.

IFK Göteborg, Elfsborg, Brommapojkarna och AIK gick alla vidare till den tredje kvalomgången i Europa League.

- Jag tycker att vi kontrollerade det bra, sade Henok Goitom som sköt AIK vidare via totalt 2—1 mot nordirländska Linfield.

AIK förlorade med 0—1 i det första mötet borta mot Linfield i den andra kvalomgången till Europa League.

I hettan hemma på nationalarenan i Solna inledde AIK — som åkte på 1—4 borta mot Falkenberg i allsvenskan i söndags — piggt i returen på torsdagskvällen.

Men trots 45 minuters dominans, och 14—1 i avslut, var det 0—0 i halvtid och spridda burop hördes från de 9 570 åskådarna.

- Vi kände ingen panik. Vi kände att vi hade flyttat på dem så mycket i första halvlek så att de skulle dö ut i andra halvlek. Och det var exakt det som hände, sade Henok Goitom.

Tio minuter in på den andra halvleken fick AIK utdelning. Goitom hittade Kennedy Igboananike som fintade bort såväl två försvarare som målvakt innan han satte 1—0.

Goitom slog till

I den 72:a minuten slog Goitom till själv med ett välplacerat vänsterskott strax utanför straffområdet.

- Jag kände att jag inte kunde vända upp, kände att det var en mittback på mig. Men i sista sekund så backade han av. Det var bara att vända, och så hittade jag en lucka vid första stolpen, sade Goitom om målet.

2—1 totalt och AIK vidare till den tredje kvalomgången.

- Jag tycker att vi kontrollerade det bra. De var inte ens i närheten av att göra 2—1. Det är så här man måste uppträda i Europa League, sade Goitom.

I nästa omgång väntar FC Astana från Kazakstan, som slog ut israeliska Hapoel Tel Aviv med totalt 3—1. AIK börjar borta nästa torsdag — och kan se fram emot en resa på över 3 000 kilometer till Kazakstans huvudstad. Returen spelas en vecka senare.

Blir det seger i det dubbelmötet väntar ett avgörande playoff för att nå gruppspelet i Europa League, vilket AIK gjorde för två år sedan.

- Vi har gjort det förr — så varför inte nu också? sade Goitom.

Holmén dubbelhjälte

Även Elfsborg är vidare — efter stor dramatik. Dubbelmötet med Inter Baku, Azerbajdzjan, gick till straffläggning. Sebastian Holmén nickade först matchen till förlängning, 1—0, och avgjorde sedan på den sjätte straffen.

Det var händelserik från start. I den fjärde minuten blev Inter Bakus Lasha Salukvadze utvisad sedan han gjort ned Per Frick. Lasse Nilsson slog straffen i ribbans underkant och det dröjde till tilläggstid i första halvlek innan Elfsborg kvitterade sammanlagt. Nilsson missade även i straffläggningen, precis som Daniel Mobaeck, men slapp bli syndabock tack vare målvakten Kevin Stuhr-Ellegaard — och Holmén.

IFK Göteborg hade inga problem att försvara 3—0-ledningen från bortamötet med ungerska Györ. Nemanja Andric såg visserligen till att gästerna vann returen på Gamla Ullevi med 1—0 men riktigt spännande blev det aldrig. I nästa omgång väntar portugisiska Rio Ave.

Brommapojkarna spelade 1—1 borta mot nordirländska Crusaders och tog sig via 5—1 sammanlagt till ett dubbelmöte med italienska Torino.

Publicerad 2014-07-24 kl 22:50