POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE
28v

Svenska klubbar får tufft att nå Europa League - men MFF-basen positiv: "Kanske kan ha fler lag i Europa"

Foto: Bildbyrån.

Uefa kommer att införa en ny klubblagsturnering.
Då kommer svenska klubbar gå miste om att spela Europa League.
ECA-styrelseledamoten Niclas Carlnén är positiv till förändringen.
- Nu kanske vi kan ha fler lag med i Europaspel, säger han till Fotbollskanalen.

Uefa har fattat beslut att införa en ny klubblagsturnering utöver Champions League och Europa League från och med 2021. Den nya turneringen har arbetsnamnet Europa League 2 och förändringar kommer att ske i Europa League. Champions League kommer att lämnas helt oförändrad.

Europa League kommer att bantas från 48 till 32 lag och det slår mot de svenska klubbarna. I och med att turneringen inte kommer att ha ett lika stort antal lag görs kvalet om helt och hållet. Enbart lag från de sju till femton bäst rankade ligorna kommer att få möjlighet att kvala in till Europa League, resten av lagen i kvalen kommer från Champions League-kvalet.

Sverige är just nu rankat på 22:a-plats, vilket innebär att om man inte vinner Lennart Johanssons pokal kommer det inte att finnas möjlighet, som ser ut i dagsläget, att ta sig till Europa League.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén, som är styrelseledamot i klubborganisationen European Club Associations, tror att förändringen är positiv för den europeiska fotbollen och för Sverige. Det trots att de svenska klubbarna just nu ser ut att gå miste om att kvala till Europa League.

- Om jag tittar på det från ett svenskt perspektiv så kommer vi att få fler lag i Europa och det kommer att höja nivån i allsvenskan och det kommer förhoppningsvis även att höja den totala omsättningen i allsvenskan, vilket förhoppningsvis kan göra oss mer konkurrenskraftiga när det gäller att rekrytera spelare och liknande. Men det förutsätter att vi är bättre än de andra, men nu kommer möjligheten att finnas, säger Carlnén till Fotbollskanalen.

Blir det inte sämre för svensk fotboll om man inte kan kvala sig in till Europa League?
- Jag tror att det kommer att bli mer förutsägbart. Nu kanske vi kan ha fler lag med i Europaspel. Det i sig gör ju att vi samlar koefficientpoäng och det i sin tur gör att vi får en enklare väg in i Europaspelen så småningom. Sedan finns det några saker som inte är bestämda ännu och det är bland annat hur Europa League 2 ska se ut i detalj och vilka pengar samt rankingpoäng det kommer att handla om, säger Carlnén.

Däremot kan det finnas möjlighet för ett svenskt lag varje år att ta sig till Europa League, ifall laget blir utslaget i Champions League-kvalet. Det kommer att vara ett snarlikt upplägg som tidigare.

- För mästaren kommer det att vara samma Champions League-väg som tidigare, fast troligen en enklare Europa League-väg. Det beror lite på vilken koefficient man har i förhållande till de andra som är potentiella motståndare, säger Carlnén.

Hur mycket pengar den nya turneringen kan tänkas inbringa är ännu inte hugget i sten. Det har inte ECA varit inblandat. Vad som däremot står klart är att prispengarna i Champions League inte kommer att ändras.

- Det kommer definitivt vara mindre än i Champions League. Sedan vet man inte hur det blir jämfört med Europa League. Det som vi ur ECA:s synvinkel sagt ja till är accesslist och formatet, det vill säga 32 gånger 32 lag och det utifrån perspektivet att det ska vara fler lag från fler länder som kan delta i europeiska klubblagstävlingar.

Diskussionerna i ECA om en klubblagsturnering har pågått en längre tid och Carlnén menar att samtliga medlemsländer har varit positiva till ytterligare en turnering. "Europa League 2" kommer att spelas mellan 2021 och 2024, därefter är det oklart vad som händer med det nya formatet.

- Man vet att det här gäller till år 2024. Vad som händer efter det är inte bestämt i något avseende.

Publicerad 2018-12-04 kl 21:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå