Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EUROPA LEAGUE
1v

Svenska lag ser ut att hamna utanför Europa League: "Platserna fördelas om"

Foto: Bildbyrån

En tredje europeisk klubblagsturnering ska införas.
Då ser Sverige ut att bli utan platser till Europa League.
- Att man delar upp tävlingarna med 32 klubbar i varje tävling kan ju möjligen ge svenska klubbar en möjlighet att komma in på division 3-nivå, om man säger så, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Under söndagskvällen meddelade Uefas exekutivkommitté att kartan för europeiska klubblagsturneringar kommer att ritas om. En tredje klubblagsturnering, utöver Champions League och Europa League, införs från och med 2021. Arbetsnamnet är Europa League 2, och kommer att innehålla 32 lag. Champions League blir oförändrat men Europa League går från 48 lag till 32 lag.

Redan nu finns en access-lista hos Uefa för de olika turneringarna. När Europa League 2 införs ser det ut att bli ett Europa League 1 utan svenskt deltagande, om man tittar på access-listan. Där får de 15 bäst rankade länderna en chans att kvala, och Sverige är just nu 22:a på den rankingen.

- Det här att man delar upp tävlingarna med 32 klubbar i varje tävling kan ju möjligen ge svenska klubbar en möjlighet att komma in på division 3-nivå, om man säger så. Men jag vet inte hur access-listan kommer att se ut, så jag kan inte svara på det. Tanken är ju att man vill ha in fler lag från fler länder, säger Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson, som även är ordförande i ligaorganisationen European Leagues och även representant för EL i Uefas exekutivkommitté, till Fotbollskanalen.

Ettan i allsvenskan kommer fortsatt att få kvala till Champions League. För tvåan, trean och fyran är det att försöka ta sig in i Europa League 2 som gäller.

- Det blir det för att man har haft fler lag i Europa League nu. Det blir ju Europa League 1 och Europa League 2 kan man säga. Så de kommer att fördelas om däremellan. Men jag tror att inte att det kommer att bli någon betydelse för svenska lag, det blir fortfarande fyra som kan kvala in. De tre första i allsvenskan och cupvinnaren, säger Lars Christer Olsson.

Ingen betydelse förutom att de då spelar i den nya turneringen istället för Europa League?
- Det är möjligt. Jag har inte sett hur fördelningen kommer att se ut mellan de två varianterna.

Den svenska mästaren får även chansen att ta sig in i Europa League 2 om man slås ut från Champions League-kvalet. Går man vidare från den första kvalrundan i Champions League så räcker det med att vinna en runda till för att gå in i Europa League 2.

I kvalet till Europa League 2 så kommer de svenska lagen att gå in i den andra kvalomgången, så som Uefas access-lista ser ut i dagsläget.

Publicerad 2018-12-02 kl 22:10
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons