Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Göran Havik, organisationschef för turneringen.

Sverige får inte U19-EM: "Men vi är väldigt, väldigt nära EL-finalen"

Sverige får inte arrangera U19-EM 2018, men enligt SvFF finns en positiv förklaring till den dåliga nyheten.
- Vi är väldigt nära att få Europa League-finalen 2017, säger Göran Havik.

På sistone har svenska fotbollförbundet haft dålig utväxling på sina ansökningar till stora mästerskap, vilket vållat besvikelse både inom organisationen och bland landets fotbollssupportrar. Det värsta bakslaget var nobben från Uefa gällande EM 2020, där Friends Arena hade hoppats på att få tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal – men istället blev helt utan. Detta trots att turneringen fördelades över 13 olika städer runtom hela Europa.

ANNONS

Nästa dåliga nyhet mottogs på tisdagsförmiddagen. Då skickade Uefa ut ett pressmeddelande som tillkännagav att de två kommande EM-slutspelen (2017 och 2018) ska tilldelas Finland och Georgien, vilket återigen innebär att Sverige blir utan. Men den här gången är tongångarna inte riktigt lika dystra inom SvFF:s korridorer.

- Jag är besviken av sportsliga skäl framför allt, för det är inte så lätt för ett ungdomslandslag att kvalificera sig för den här sortens mästerskap och nu har vi e nyckelgeneration på gång som kunde ha fått en bra erfarenhet genom ett EM på hemmaplan. Samtidigt är vi inte överraskade. Vi hade nog på känn att det här beskedet skulle komma, och var lite förberedda på det, säger Göran Havik, projektansvarig på fotbollförbundet till fotbollskanalen.se.

Varför då?
- Vi vet att Uefa har en annan bedömningsmall när det gäller ungdomsnivåerna än på seniornivå. De tittar på sina medlemsnationer och vill inte att någon ska få väldigt många mästerskap medan någon annan blir helt utan, och med tanke på att vi ju ansvarade för U21-EM 2009 på herrsidan och damernas EM 2013 har vi fått vår beskärda del. Dessutom för vi långt gångna förhandlingar om Europa League-finalen 2017. Jag tror att Uefa kände att de inte ville ge oss både den matchen och ett U19-EM.

ANNONS

Du låter hoppfull om EL-finalen?
- Det är jag. Det beror på att vi fått ett antal frågeställningar på vårt bord som vi tittar på hur vi ska kunna lösa, och om vi klarar dessa praktiska saker tror jag inte att de väljer en annan arrangör.

Vad är det för frågeställningar?
- Det är flera juridiska komponenter. Vi tittar på tre olika avtal, ett övergripande arrangörsavtal, ett arenaägartal och sedan ett värdlandsavtal som måste gås igenom noggrant.

Har ni fått ett förhandsbesked från Uefa?
- Nej, men vi har ju ambitioner om att lösa det. Vi upplever att vi ligger bra till i så fall.
Sverige har även förhoppningar om att få U20-VM för damer under nästa sommar, efter att Sydafrika tvingats dra sig ur processen. Beskedet från Fifa kommer i juni, medan Uefa säger sitt om EL-finalen i mars, vid sitt nästa exekutivkommittémöte.

ANNONS
Publicerad 2015-01-27 kl 12:58

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto