TV: AIK-backens tabbe - ryggar segern till Dnipro

Europa League

AIK tog ledningen två gånger om mot FC Dnipro.

Men till sist blev det ändå förlust - på grund av Nicklas Backmans ryggtavla.

AIK-tränaren Andreas Alm hade stuvat om en hel del i startelvan jämfört med de senaste allsvenska omgångarna. Bland annat fick Mohamed Bangura, som gjorde två mål mot Sundsvall i söndags, börja på bänken. Men så är ju laget också indraget i den täta allsvenska guldstriden, med hemmamatch mot Gefle i helgen.

Inledningsvis såg taktiken ut att hålla alldeles utmärkt.

I bortamatchen mot Napoli åkte AIK på ett tidigt baklängesmål och föll till slut med 0—4. Hemma på Råsunda mot Dnipro Dnipropetrovsk var det i stället Solnalaget som fick en drömstart.

- De är bättre laget men det kändes som vi hade bra kontroll — åtminstone i första halvlek, sade Henok Goitom till TV4.

Kroatisk duell

Det hade bara gått drygt fyra minuter när Helgi Danielsson måttade ett volleyskott från straffområdesgränsen och skickade bollen i mål via ena stolproten. Danielsson var sedan inblandad även i Henom Goitoms 2—1-mål, i slutsekunderna av den första halvleken.

Till slut blev dock de ukrainska gästerna för svåra.

- Vi fick en perfekt start. Frustrerande att vi inte fick med oss en poäng i alla fall, sade målskytten Danielsson.

- Vi skulle varit smartare i defensiven. Det känns onödigt att förlora, sade Goitom.

Dnipro kom med flera landslagsmän från sommarens hemma-EM i truppen. Men det var kroatiske landslagsanfallaren Nikola Kalinic som hade de vassaste chanserna och hans landsman Ivan Turina i AIK-målet tvingades flera gånger sträcka ut rejält för att freda sitt mål.

Kalinic hann bland annat bränna ett jätteläge från nära håll, innan han kort före pausvilan tog vara på ett misstag i AIK-försvaret och med en bredsida kvitterade till 1—1.

PSV-seger

I andra halvlek mattades tempot något, men Dnipro låg på hårt för en kvittering — och fick den också, när Vitalij Mandzjuk nickade in 2—2-målet i 74:e minuten. Mindre än tio minuter såg Jevhen Seleznjov till att laget fick med sig alla tre poängen hem till Ukraina.

I Eindhoven slog samtidigt PSV till med hela 3—0 mot Napoli, vilket gör att AIK är ensamt om att stå utan poäng efter två omgångar.

AIK: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson (K), 7 Helgi Daníelsson, 11 Lalawélé Atakora, 16 Martin Lorentzson, 20 Ibrahim Moro, 22 Kwame Amponsah Karikari, 24 Daniel Gustavsson, 27 Ivan Turina, 36 Henok Goitom.

Avbytare: 5 Robert Åhman Persson (mf), 9 Martin Kayongo-Mutumba (mf), 10 Celso Borges (mf), 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 28 Viktor Lundberg (fw), 45 Daniel Majstorović (b), 75 Mohamed Bangura (fw).

Publicerad 2012-10-04 kl 22:59