TV: Drömmen om gruppspel sprack - Granada blev för svårt för MFF

Europa League-kval

MALMÖ. Malmö FF hade ett 1-1-läge i paus under Europa League-playoffet mot Granada.
Men två mål i andra halvlek visade att spanjorerna var för starka, och MFF missar EL-gruppspel för första gången på tre år.
- De vinner välförtjänt, säger Ola Toivonen till Viaplay.

Matchinledningen var låst på Eleda Stadion mellan två lag som kände på varandra och gärna slog den längre bollen. Det första skottförsöket kom efter knappt 20 minuter när Victor Díaz sköt över Marko Johanssons ribba på en andraboll. Ännu närmare kom mittbacken Germán Sánchez några minuter senare när han nickade en hörna över. ​

Granadas ledningsmål kom efter en halvtimmes spel. Antonio Puertas tog sig fram på högerkanten och in i straffområdet där han hittade Darwin Machis med en diagonalboll, som enkelt kunde placera in 0-1. Fyra minuter efter det kom MFF:s första målchans. Isaac Kiese Thelin hittade Ola Toivonen till höger i straffområdet men Rui Silva räddade skottet med en benparad.

MFF gjorde kvitteringen i den 45.e minuten. Sánchez fick huvudet på ett långt Jonas Knudsen-inkast - dock mot det egna målet - och Jo Inge Inge Berget kunde peta in bollen som dessförinnan gick i stolpen.

Men i den 58:e minuten tog gästerna på nytt. Ett vänsterinlägg från Carlos Neva gick förbi hela MFF-försvaret och nådde Puertas, som behärskat placerade in ledningsmålet från höger i straffområdet. Bara ett par minuter senare fick Anel Ahmedhodzic ett öppet läge på Erdal Rakips frispark, men fick se avslutet räddas av Silva.

I den 66:e minuten kom MFF till ett bra anfall där Toivonen hittade Eric Larsson till höger i straffområdet. Skottet blev dock helt missriktat och gick över. Granada behöll mot slutet av matchen kontrollen över händelserna. La Liga-laget tillät inte MFF att etablera några längre spelsekvenser och visade att de är ett starkt försvarslag. Det hjälpte inte heller att Anders Christiansen gjorde comeback med ett 20 minuter långt inhopp.

Matchen punkterades i den 84:e minuten. En frispark på vänster sida hittade Yangel Herrera i straffområdet som sköt bollen på ett tillslag förbi Johansson. MFF hade kvalificerat sig för Europa League-gruppspel två säsonger i rad. Drömmen om ett tredje deltagande sprack ikväll mot ett lag som var betydligt bättre än de MFF fått i tidigare EL-playoff. Istället blir det Granada som får göra en historisk gruppspelsdebut.

- Det är en tajt match, vi gör det bra i första halvlek men sedan gör de 2-1 i andra och efter det spelar de en smart fotboll och gör oss frustrerande. De vinner till slut med 3-1 och de gör det välförtjänt, säger Ola Toivonen till Viaplay.

MFF: Johansson - Larsson, Ahmedhodzic, Brorsson, Knudsen - Berget, Rakip (utbytt 71'), Lewicki, Rieks (71') - Toivonen (K), Kiese Thelin (77')

Byten: Traustason, Christiansen (71'), Nalic (77')

Granada: Rui Silva - Víctor Díaz (K), Germán Sánchez, Domingos Duarte, Carlos Neva - Yangel Herrera, Maxime Gonalons - Darwin Machís, Ángel Montoro,Antonio Puertas (utbytt 74') - Roberto Soldado (80')

Byten: Kenedy (74'), Jorge Molina (80')

Gula kort: Toivonen (41'), Ahmedhodzic (61')