TV: Östersund historiskt – klart för sextondelsfinal i EL efter ny seger

Östersunds FK är klart för slutspel i Europa League.
Det efter vinst mot Zorja Luhansk under torsdagen.
- Vi tar Europa med storm, säger målskytten Curtis Edwards till Fotbollskanalen.

Succén i Europa bara fortsätter för Östersunds FK. Under torsdagen besegrade man ukrainska Zorja Luhansk med 2-0 på hemmaplan och därför är laget klart för sextondelsfinal i Europa League.

Det var hemmalaget Östersund som tog tag i taktpinnen direkt. ÖFK förde spelet i inledningen av matchen och skapade farligheter framåt.

I den 40:e minuten tog också Graham Potters mannar ledningen. Mittfältaren Curtis Edwards slog in ett inlägg som styrdes in via en Zorja-försvarare och den bortre stolpen till 1-0, och stort jubel utbröt på Jämtkraft Arena.

Saman Ghoddos dunkade in 2-0 till Östersund med ett skott från en position utanför straffområdet i den 78:e minuten. Drygt tio minuter tidigare hade ÖFK-keepern Aly Keita stått för en svettig räddning på ett skott inifrån straffområdet.

ÖFK höll undan och vann med 2-0. Nu väntar sextondelsfinal i Europa League, ett dubbelmöte som spelas i februari nästa år. Innan dess, närmare bestämt den 7 december, ska dock Östersund spela den sista gruppspelsmatchen mot Hertha Berlin.

- Jag är helt slut. Jag kan inte beskriva vad jag känner. Det här är helt fantastiskt, säger målskytten Saman Ghoddos till Kanal 9.

- Det är synd att matchen bara varade i 90 minuter. Jag njuter verkligen när vi spelar.

1-0-skytten Curtis Edwards till Fotbollskanalen:

- Det är helt otroligt. Jag är bara glad och stolt över att få vara med i det här laget.

Östersund är det första svenska laget som nått slutspel i Europa League, sedan det nuvarande formatet infördes 2009. Senast ett svenskt lag tog sig vidare från gruppspelet i en Europa-cup var 2007/2008, då Helsingborgs IF tog sig till sextondelsfinal i Uefa cupen.

Framgångarna i Europa League ger Östersund ett rejält klirr i kassan. Runt 50 miljoner kronor, enbart i prispengar, har klubben spelat in.

Se Östersunds mål mot Zorja från TV4-Nyheternas livesändning efter slutsignalen i spelaren ovan.

Östersunds startelva: Keita - Mukiibi, Papagiannopoulos, Pettersson, Somi - Edwards, Nouri, Bachirou - Sema, Gero, Ghoddos

Zorjas startelva: Lunin - Opanasenko, Svatok, Gretjsjkin, Suchotskij - Kharatin, Andrijevskij - Karavaev, Gordijenko, Gromov - Iury