POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
EUROPA LEAGUE

Uefas nya plan– Europa League-vinst kan ge CL-plats

Foto: AP

Michel Platini, Uefapresident

Enligt The Telegraph överväger Uefa en ändring av Europa League där en finalplats skulle ge laget en plats i nästa säsongs Champions League.

Uefacupen skrotades efter säsongen 2008/2009 och ersattes av Europa League som i formatet påminner om Champions League. Turneringen har dock haft svårt att lyfta och turneringen har fått kritik för att vara ett tröstpris för lag som misslyckats i Champions League –då de tredjeplacerade lagen i CL-grupperna går över i Europa League. Det finns många exempel där större klubbar som missat Champions League mönstrat rena b-lag för att spara sina spelare till ligaspelet.

Senast var det Newcastles manager Alan Pardew som var kritisk mot turneringen där han såg speldagen, som är torsdag, som ett störande moment eftersom det kommer så nära inpå ligaspelet på helgen.

På det hela taget har Europa League fått något av en förlorarstämpel, framför allt för lag ur de stora ligorna, och nu vill Uefa komma tillrätta med det. Enligt engelska The Telegraph tittar Uefa på olika lösningar för Europa League för att öka turneringens status. En möjlig lösning som det tittas på är att belöna finallagen i Europa League med varsin plats i Champions League. Något som man hoppas skulle öka intresset för turneringen då en Europa League-vinst skulle innebära en biljett till de stora pengarna i CL. Det skulle dessutom göra TV-rättigheterna till turneringen ännu mer attraktiva, hoppas man.

En annan lösning som det tittas på är en hopslagning av Europa League och Champions League till en jätteturnering med 64-lag. Den lösningen skulle dock sannolikt minska chanserna för mindre lag att kunna slås i in i gruppspelet ute i Europa.

Publicerad 2012-11-28 kl 11:44
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå