Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

European Leagues höll möte - nu vill mindre ligor ha mer inflytande: "En rejäl demonstration"

Under tisdagen höll European Leagues ett möte i Madrid.
Där deltog över 200 klubbar och motsatte sig storklubbarnas växande inflytande.
- Det var en ganska rejäl demonstration, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Champions League och Europa League kommer förändras i framtiden och det senaste i frågan är att European Club Association, ECA, bland annat vill åt ett upp- och nedflyttningssystem i Champions League med start 2024.

ANNONS

Och under onsdagen höll European Leagues, som representerar 36 olika ligor i Europa, ett möte tillsammans med både ligor och klubbar där man slog fast att verka framåt både för inhemsk och internationell fotboll.

Enligt Svensk Elitfotboll, som är en intresseorganisation för alla föreningar i allsvenskan och superettan, kom man fram till ett antal beslut under mötet. Bland annat ska European Leagues vara mer involverade kring beslut när den internationella fotbollen, så som Champions League och Europa League, spelas och dessutom ska ”sportsliga meriter från de inhemska ligorna ligga till grund för kvalificering till UEFA-ligorna”.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen:

- Det var en ganska rejäl demonstration att man inte längre bara ger upp till de största klubbarna i Europa, utan att nu är det dags att prata med alla ligor och alla klubbar. Vi var över 300 klubbar här och frustrationen är ganska stor över att det här har gjorts upp i lite för slutna kretsar tidigare.

ANNONS

Från och med 2021 kommer en tredje europeisk toppliga att införas, utöver Champions League och Europa League, och där kommer svenska klubbar med största sannolikhet att hamna om man avancerar till Europa-spel. Och Enquist är orolig över den nuvarande utvecklingen.

- Det som händer just nu är att man trycker ner klubbar, där svenska klubbar med största sannolikhet kommer hamna i "EL2", och sen är vi oroliga över den ekonomiska fördelningen som nog kommer leda till att de största klubbarna får mer och mer och att avståndet ökar. Alla ligor som var på plats var helt eniga att vi är oroliga om gapen ökar. Vi behöver snarare se lite konstruktivt på helheten.

- Det var ett bra möte. Det var första gången man markerade för den breda klubbverksamheten som ligorna ändå omfattar, inte bara storklubbarna.

ANNONS
Publicerad 2019-05-07 kl 23:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto