Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: "Jag tror aldrig att man kan avfärda en superliga"

Super League

Uefas motstånd mot Super League är förenligt med EU:s konkurrenslagstiftning.
Här ger Fotbollskanalens Olof Lundh sin syn på EU-domstolens förhandsbesked.

Foto: Bildbyrån/TT

Tolkar du det här som spiken i kistan för Super League-projektet?
Jag tror aldrig att man kan avfärda en superliga. Förhandsbeskedet från EU-domstolen ger klartecken till att bryta sig fri, men att man inte samtidigt kan vara kvar i de inhemska ligorna utan att Uefa och Fifa lämnar klartecken till det. Därmed går det inte att begrava något utan Real Madrid, Barcelona och Juventus kan starta en liga med andra klubbar men då åker de ur sina andra ligor. Tankarna på en superliga har funnits sedan slutet av 1990-talet och när vi ser fler och fler ägare i Europas toppfotboll från andra regioner av världen samt att en del av storklubbarna i Spanien och Italien har svårt att mäta sig med Premier League går det inte att utesluta fler försök. Vi får även flika in reservationer att det kommer ett slutgiltigt besked i vår och att Fifa inte alltid drar jämnt med Uefa.

ANNONS

Hur viktig seger var det här för Uefa?
Klart att det är en viktig signal för Uefa att deras sportliga monopol ser ut att överleva en laglig utmaning. Att EU faktiskt respekterar den europeiska sportmodellen. Vilket gör att Uefa får en styrka i att hålla emot och att även ligor som ingår i Uefa vet att klubbar som lockas av en superliga kan straffas och kastas ut. Makten ser ut att förbli hos Uefa i Lyon vilket inte Juventus, Real Madrid och Barcelona samt deras advokater trodde.

Vad tror du att det får för betydelse i praktiken?
Klart är att kraften i superligan mattas av rejält. Under några år kommer det garanterat vara lugnare på den fronten men nästa utmaning för Uefa, som gjort om Champions League från 2024 för att få in mer intäkter, är att fördela pengarna. Kommer man att böja sig för storklubbarna som är kvar i systemet och ge mer till dem eller kommer Uefa att försöka jämna ut fördelningen? Det är där kampen kommer att rasa den närmaste tiden nu när man tagit en första seger i EU-domstolen. Sedan får man avvakta den slutgiltiga domen i vår och den går inte att överklaga. 

ANNONS
Publicerad 2022-12-15 kl 11:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto