POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA-SKANDALEN

"Blatter utreds av FBI" - nya avslöjanden om skandalen

Nästa

Avbryt
Försök igen

Trycket blev till sist för hårt. Sepp Blatter avgår som Fifa-president.
- Jag väljer att kliva av, säger han vid en presskonferens. 

Sepp Blatters femte mandatperiod som ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) blev bara fyra dagar lång. På tisdagen avgick Blatter efter att nya uppgifter kommit fram i den senaste korruptionsskandalen i fotbollens världsorganisation. Enligt New York Times står även Blatter under utredning.

Vid en hastigt tillkallad presskonferens sade Blatter att ett nytt ordförandeval, där han inte ställer upp, ska hållas snarast möjligt vid en extrakongress.

- Jag ställde upp för nyval för att jag tyckte det var det bästa alternativet. Valet är över, men utmaningarna har inte tagit slut, sade Blatter, som sade att han övervägt sin ordföranderoll allt sedan valet i fredags.

- Även om jag har ett mandat från Fifa, känner jag inte att jag har ett mandat från hela fotbollsvärlden.

Nästa ordinarie kongress ska hållas i Mexico City i maj 2016. Blatter sade att det var onödigt lång tid för att utse en ny ordförande och därför kommer en extrakongress att hållas snarast möjligt. Det kan ske först om flera månader.

- Jag kommer att fortsätta tills en ny ordförande är vald, sade han.

Blatters enda utmanare vid fredagens val, prins Ali bin al-Hussein, meddelade direkt att han kommer att ställa upp vid det nya valet.

- Jag står till förfogande för alla nationsförbund som vi ha förändring, inklusive de som har varit rädda för förändring, meddelade han.

Blatter sade också att Fifa behöver "djupgående rekonstruktion" och att han, utan att lyckas, arbetat för att minska exekutivkommittén och att dess medlemmar bör få tidsbegränsade mandatperioder och att exekutivkommittén ska organiseras av Fifa och inte världsdelsförbunden.

Medger banköverföringar

Trots den senaste korruptionshärvan gjordes valet till ny ordförande som planerat under Fifas kongress i Zürich i fredags. Men på tisdagen medgav Fifa att banköverföringar på 10 miljoner dollar har gjorts till ett av de mutmisstänktas konton. Enligt The New York Times uppgifter förde Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke över pengarna 2008 till konton kontrollerade av Jack Warner, före detta vice ordförande i Fifa och en av flera personer som misstänks ha tagit emot mutor för att hjälpa Sydafrika att få fotbolls-VM 2010.

Tidningen refererar också till anonyma källor i FBI som säger att även Sepp Blatter är en av de som utreds.

I ett uttalande skriver Fifa att varken Valcke eller någon annan medlem av Fifas ledning sett till att de 10 miljoner dollarna blivit utbetalda. Det var den dåvarande ordföranden i den finansiella kommittén (den i fjol avlidne Julio Grondona) som ansvarade för utbetalningarna och som skedde helt enligt Fifas regler.

Inte ovetande

Även om inte Valcke låg bakom utbetalningen var han inte helt ovetande om transaktionen. Den brittiske reportern Martyn Ziegler på nyhetsbyrån PA har fått tillgång till det brev som Sydafrikas fotbollsförbund (Safa) skickat till Valcke i vilket Safa ber Fifa föra över 10 miljoner dollar till Concacaf-projektet. Ziegler har publicerat brevet på Twitter.

Utbetalningen av de 10 miljonerna till Warner/Concacaf (fotbollsförbundet i Nord- och Centralamerika samt Karibien) är en central del i den amerikanska utredningen av den misstänkta Fifa-korruptionshärvan.

 

Publicerad 2015-06-02 kl 23:03
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto