Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA-SKANDALEN

EU-förslag: Bojkotta VM 2018 och 2022

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

EU-parlamentet kan komma att uppmana medlemsstaterna att bojkotta fotbolls-VM. En 24 punkter lång resolution, fylld av kritik, har tagits fram.
- Röstas det här igenom så är det Europas samlade röst som riktar en stenhård tackling mot Fifa, säger EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C).

På torsdag ska EU rösta om resolutionen. I den hotar EU med att be medlemsstaterna att nobba VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022, om det visar sig att de fått VM på felaktig grund.

- Om korruption och mutor ligger bakom att VM ska spelas på Putins gräsmattor eller i Qatars öken tycker jag att det är rimligt att överväga om spelen verkligen ska vara där, säger Federley i ett uttalande till TT.

EU vill också att Fifa ser över regelverket för penningtvätt, inför strikta etiska regler och inför tidsgränser för uppdrag inom världsfotbollens förbund.

- EU har tröttnat på den korruption som uppenbarligen genomsyrar hela den här organisationen. Det vore oansvarigt om vi inte agerade", menar Federley.

Enligt resolutionen står det att EU ska samarbeta med Interpol kring att se över hur korruptionen eventuellt skett på EU-ländernas territorium och att det krävs mer samarbete mellan alla intressenter.

14 personer med anknytning till Fifa misstänks i en amerikansk utredning för korruption. I Schweiz utreds om valen av VM-värdar 2018 och 2022 gick rätt till.

 

Publicerad 2015-06-09 kl 14:19
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons