Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Här är Fifas skandalvecka - timme för timme

Fifa-skandalen

Fotbollens största skandal genom tiderna inleddes för en vecka sedan då sju högt uppsatta fotbollsledare med kopplingar till Fifa greps i Zürich.
Frågan är vad som händer efter att Sepp Blatter i tisdags meddelade sin avgång - bara fyra dagar efter att han blivit omvald.

Onsdag:

06.00
På begäran av amerikanska myndigheter och FBI grips sju högt uppsatta fotbollsledare av schweizisk polis i Zürich. New York Times skriver att fler än tio personer är misstänkta för olika former av korruption och penningtvätt.

08.00
Uppgifter kommer om att bland annat två vice ordförande i Fifa — Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo — är bland de gripna och att den förre Concacaf-ordföranden Jack Warner är en av de misstänkta.

08.30
Fifa-talesmannen Walter de Gregorio meddelar att ordföranden Sepp Blatter inte är bland de gripna.

09.00
New York Times rapporterar att 14 personer misstänks och vilka de är.

ANNONS

10.30
Schweizisk polis gör en husrannsakan mot Fifas högkvarter i Zürich och beslagtar elektronisk utrustning och dokument. Schweiziska åklagare bekräftar därefter att en utredning inletts tidigare under våren gällande valen av värdländer för fotbolls-VM 2018 (Ryssland) och 2022 (Qatar). Förhör ska hållas med tio medlemmar i Fifas exekutivkommitté som deltog vid omröstningen 2010.
Fallet omfattar misstänkta mutor på över 100 miljoner dollar, kopplade till kommersiella avtal ända från början av 1990-talet, uppger justitiedepartementet i Schweiz.

11.30
Fifas talesman Walter de Gregorio leder förbundets presskonferens. Han säger att razziorna kom överraskande, men att Blatter är lugn eftersom detta är konsekvensen av det som Fifa initierade med sin utredning. Talesmannen vidhåller att fredagens ordförandeval kommer att hållas och att VM ska spelas som planerat i Ryssland 2018 och Qatar 2022.

ANNONS
Samtidigt genomför amerikansk polis en husrannsakan vid Concacafs högkvarter i Miami. Concacaf är fotbollsförbundet för Nordamerika och Centralamerika samt Karibien.

14.30
Nyhetsbyråer rapporterar att fyra personer och två företag erkänner sig skyldiga.

16.30
På en presskonferens i New York säger USA:s justitieminister Loretta Lynch att 14 personer är åtalade i korruptionshärvan som pågått i "mer än två decennier". Lynch nämner särskilt valet av Sydafrika som värd för herr-VM 2010 och ordförandevalet i Fifa 2011 som korrumperade processer.

20.00
Sepp Blatter säger i ett uttalande på Fifas webbplats att de misstänkta som har höga poster i Fifa, 11 av 14, stängs av under utredningen. Blatter poängterar att det var Fifa som bad schweiziska myndigheter att genomföra en utredning av urvalsprocesserna för VM 2018 och 2022 och att Fifa kommer att samarbeta med relevanta myndigheter för att återvinna förtroendet.

ANNONS

23.00
Jack Warner, den förre vice ordföranden i Fifa som är en av de 14 misstänkta, överlämnar sig själv till polisen i Trinidad och Tobago. USA har två månader på sig att formellt begära Warner utlämnad.

Torsdag:

07.00
Under natten och tidigt på morgonen höjs fler röster för att Fifa-ordföranden Blatter inte ska ställa upp till omval för en femte mandatperiod. Visa, en av Fifas storsponsorer, hotar att avsluta samarbetet.

08.00
Sepp Blatter står över som talare vid Fifas medicinska konferens.

11.00
Rysslands president Vladimir Putin riktar skarp kritik mot USA, anser att gripandena är ett försök att blanda sig i rättsprocesser som USA inte har något med att göra. Putin säger vidare att tidpunkten för aktionen valts för att förhindra att Sepp Blatter, som har Rysslands stöd, blir omvald som ordförande för Fifa.

ANNONS

15.00
Uefa-ordföranden Michel Platini avslöjar under en presskonferens att han under ett lunchmöte med Blatter bett schweizaren att avgå.

17.15
Blatter uttalar sig för första gången sedan skandalen briserade. Han gör det i samband med att Fifa-kongressen i Zürich inleds. Han säger bland annat att det som har hänt saknar motstycke i Fifas historia, och att onsdagens händelser "har kastat en lång skugga över fotbollen". Blatter säger också att han vet att många håller honom som ansvarig, men att han inte kan "övervaka alla hela tiden, och om människor vill göra fel så kommer de att försöka dölja det". Han varnar för att det kommer att bli "några tuffa månader" och att "fler dåliga nyheter" kan komma, men påtalar vikten av att samarbeta med myndigheterna och straffa de skyldiga — allt för att vinna tillbaka det tappade förtroendet.

ANNONS

19.00
FN säger att en granskning av samarbetet med Fifa — där bland annat hälsofrämjande, jämställdhet och barns rättigheter ingår — ska ske.

20.00
Concacaf meddelar att två av de gripna tillfälligt tas ur tjänst: dels förbundets ordförande Jeffrey Webb, som även är vice ordförande i Fifa och ordförande för Kajmanöarnas fotbollsförbund, dels Eduardo Li, ordförande i Costa Ricas fotbollsförbund. Även Concacafs generalsekreterare Enrique Sanz får tjänstledigt.

Fredag:

01.00
Jack Warner lämnar häktet i Trinidad och Tobago i ambulans. Warner, som är en av de 14 misstänkta, uppger att han känner sig utmattad.

10.30
Blatter upprepar i stora delar det han sade på torsdagen, att "det här handlar om individer, de representerar inte hela organisationen". Blatter fortsätter: "Jag måste få er att förstå att ingen enstaka juridisk instans kan kontrollera de 1,6 miljarder människor som direkt eller indirekt berörs av vår sport."

ANNONS

17.00
Ordförandevalet inleds. Efter två timmars röstande och räknande står det klart att det blir en andra valomgång. Det hade krävts två tredjedels majoritet, 140 av de 209 rösterna, för att bli vald direkt. Blatter fick 133, prins Ali 73, tre var ogiltiga.

19.15
Ali bin al-Hussein kliver upp på podiet och förklarar att han drar sig ur. Det blir ingen andra valomgång och Sepp Blatter är klar för en femte period, 2015—2019, som Fifas ordförande.

Lördag:

14.00
På en presskonferens meddelar Blatter att Fifa ska bli vackrare. Den omvalde ordföranden svarar undvikande på samtliga frågor om han själv varit inblandad i de misstänkta mutskandalerna eller om han åtminstone kände till dem. Angående den pågående polisutredningen, där flera medlemmar i Fifas exekutivkommitté misstänks för mutbrott, svarar Blatter att han inte känner någon oro.

ANNONS

Måndag:
00.00
New York Times skriver att en av Blatters närmaste män, Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke, kan vara inblandad i skandalen. Valcke misstänks ha gjort banköverföringar på tio miljoner dollar till konton som knutits till muthärvan. Enligt tidningens uppgifter ska han 2008 ha fört över pengarna till konton kontrollerade av Jack Warner, före detta vice ordförande i Fifa och en av flera personer som misstänks ha tagit emot mutor för att hjälpa Sydafrika att få fotbolls-VM 2010.

Tisdag:
09.00
I ett uttalande skriver Fifa att varken Valcke eller någon annan medlem av Fifas ledning sett till att de 10 miljoner dollarna blivit utbetalda. Fifa menar att det var den dåvarande ordföranden i den finansiella kommittén (den i fjol avlidne Julio Grondona) som ansvarade för utbetalningarna och att det skedde helt enligt Fifas regler.

ANNONS

11.00
Den brittiske reportern Martyn Ziegler på nyhetsbyrån PA har fått tillgång till det brev som Sydafrikas fotbollsförbund (Safa) skickat till Valcke i vilket Safa ber Fifa föra över 10 miljoner dollar till Concacaf-projektet. Safa ville att Fifa tog pengar från Sydafrikas VM-budget och att pengarna till projektet skulle skickas direkt till den dåvarande Concacaf-ordföranden Jack Warner. Ziegler publicerar brevet på Twitter.

16.00
Fifa kallar hastigt till en oplanerad presskonferens klockan 18.00.

18.40
Efter att presskonferensen försenats tar Sepp Blatter plats på podiet.

18.45
Sepp Blatter meddelar att han avgår som Fifa-ordförande, men att han kommer att fortsätta tills en ny ordförande är vald. Han säger också att ett nytt ordförandeval, där han inte ställer upp, ska hållas snarast möjligt vid en extrakongress.

ANNONS

23.30
The New York Times refererar till anonyma källor i FBI som säger att även Sepp Blatter utreds.

Onsdag:
10.00
Interpol sätter upp sex män kopplade till Fifa-härvan på sin lista över världens mest efterlysta. Bland de sex finns Jack Warner och Nicolás Leoz, exmedlem i exekutivkommittén.

13.00
Sydafrika fortsätter att hävda sin oskuld när det gäller de 10 miljoner dollar som betalats till den förre Concacaf-ordföranden Jack Warner, och som misstänks ha varit mutor för att få röster vid valet av VM 2010. Vid en presskonferens i Johannesburg säger idrottsministern Fikele Mbalula att pengarna gick till ett fotbollsprojekt i Karibien för afrikaner i förskingringen, och att allt om pengarna finns dokumenterat.

22.00
USA:s åklagarmyndighet offentliggör ett förhör från 2013 där Chuck Blazer, före detta medlem av Fifas exekutivkommitté, säger att han och flera kollegor i det beslutande organet tagit emot mutor i samband med valen av VM-värdar för turneringarna 1998 (Frankrike) och 2010 (Sydafrika).

ANNONS
Publicerad 2015-06-03 kl 22:46

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto