POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA-SKANDALEN

Lennart Johansson om Platini och Blatters avstängningar: "Måste betyda något"

Foto: Scanpix

Till Insideworldfootball säger Lennart Johansson att Sepp Blatters betalning till Michel Platini är en muta.
- Konstaterar bara att det måste betyda något att de stängts av, kommenterar förre Uefa-presidenten för Fotbollskanalen.

Fifa-presidenten Sepp Blatter och Uefa-presidenten Michel Platini har stängts av från all fotbollsaktivitet under 90 dagar, av Fifa:s etiska kommitté.

Skälet till att Platini blir avstängd är en betalning på cirka 15 miljoner kronor från Fifa som gällde arbete 1998-02 men betalades när Uefa-basen inte utmanade Blatter i Fifa-valet 2011.

De pengarna betalades ut utan ett skriftligt avtal. Det var alltså en muntlig överenskommelse.

Svenske Lennart Johansson var Uefa-president mellan 1990 och 2007 - och har därmed varit vicepresident i Fifa. Ändå har han aldrig hört talas om Blatters och Platinis uppgörelse.

- Blatter borde ha rapporterat om det till exekutivkommittén men det gjorde han aldrig, säger Johansson till Insideworldfootball.

Lennart Johansson är hederspresident för Uefa och har heller inte hört något från Platini om betalningarna.

- Jag hade förväntat mig att det skulle rapporteras till Uefa. Platini borde ha nämnt det för exekutivkommittén. Jag skulle ha gjort det. Jag skulle ha sagt: "Jag har ett kontrakt med Blatter som ni kanske kommer kritisera, men det här är sanningen, det här är pengarna jag fått och ni borde veta om det". Jag är närvarande under alla Uefas exekutivkommitté-möten och jag har aldrig hört talas om den här betalningen, säger Johansson.

I intervjun med Insideworldfootball går Lennart Johansson hårt åt Michel Platini med tanke på att betalningen 2011 kom in bara veckor innan fransmannen valde att inte ställa upp i Fifa:s presidentval.

- Det måste ha varit en muta. Det är precis vad det pekar på. Varför skulle han få de pengarna i det ögonblicket, under den tiden på året, och sen inte rapportera om det till Uefa:s exekutiva kommitté? Han är ju Uefa:s president, säger Johansson.

När Fotbollskanalen ringer upp 85-årige Johansson utvecklar han.

- Jag kan bara konstatera att de båda, Platini och Blatter, har blivit avstängda i 90 dagar. Det måste ju betyda att något har uppdagats. Något föranledde myndigheterna att vidta sådana åtgärder. Det jag väntar på är en rättegång som bevisar det ena eller andra. Hittills har man bara spekulerat, jag också. Jag hade aldrig hört talas om att han fått några betalningar, säger Johansson.

- Jag är ganska övertygad om att man före februari, när det är dags att fatta beslut om näste Fifa-president, har klarlagt allting så att det finns papper på vad som har hänt och vem som är skyldig.

Lennart Johansson är glad över att frågan nu utreds ordentligt.

- Jag har blivit känd som någon sorts fiende till Blatter, men jag känner ingen segerkänsla. Jag är bara lättad över att korten kommer upp på bordet. Världens största idrott kan inte ha korrupta typer i ansvarsställning. Man vill inte ha ledare av det slaget.

Vad säger du om att Svenska Fotbollförbundet stöttar Michel Platini i Fifa:s presidentval?
- De fattar sina egna beslut. Vi talar ju med varandra, för vi har samma inställning. Det är ingen fakta bakom det som påstås just nu. Då måste det bli rättegång och blir det åtgärder kan de knappast sitta kvar, säger Lennart Johansson.

Publicerad 2015-10-13 kl 16:10
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto