Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT

Platini fick miljonbelopp av Blatter - utan avtal med Fifa

Sepp Blatter betalade ut 17 miljoner kronor till Michel Platini – men det fanns inget avtal som reglerade uppgörelsen. Istället handlade det om "en muntlig överenskommelse", skriver the Guardian.

I förra veckan meddelade Fifas etiska kommitté att både organisationens egen president, Sepp Blatter, och Uefas Michel Platini stängs av i 90 dagar från världsfotbollen på grund av misstankar om ekonomiska oegentligheter som duon kan vara inblandad i. Bakgrunden är en överföring på motsvarande 17 miljoner kronor från Blatter till Platini under 2011, vilket överåklagaren i Schweiz anser kan vara en muta, men där fransmannen och schweizaren hävdar att det rör sig om arvodering för ett uppdrag Platini utförde åt Fifa när han var Blatters rådgivare 2002.

ANNONS

Enligt Platini och Blatter ska skälet till att utbetalningen gjordes först nio år efter det egentliga uppdragstillfället vara att Fifa i början av 00-talet hade ekonomiska problem, och att parterna därför avvaktade till dess att situationen var bättre.

Men nu skriver the Guardian att det aldrig funnits något kontrakt om affären från första början. Istället ska Blatter och Platini ha kommit överens muntligt, utan dokumentation, vilket enligt åklagarämbetet i Schweiz är anmärkningsvärt. Inte minst för att lagen i Schweiz, där Fifa har sitt högkvarter, föreskriver att en arbetstagare inte har rätt att göra anspråk på obetalda löner efter en tidsfrist på fem år.

Åklagaren misstänker att Blatter i och med dealen kan ha gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman, och att han kan ha missbrukat sin maktposition inom Fifa. För Platinis vidkommande är han, enligt the Guardian, inte längre bara ett vittne i hela rättsprocessen kring Fifa. Istället har han en juridisk status där han åläggs att lämna information till utredningen, vilket kan leda till att han senare blir misstänkt för brott eller helt frias i processen.

ANNONS
Publicerad 2015-10-12 kl 09:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto