POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA-SKANDALEN

Platinis attack på Blatter: "Jag smutskastas"

Foto: SCANPIX

Mångmiljonbetalningarna som Michel Platini fått av Sepp Blatter ska ha varit ersättning för arbete som Fifa-ordförandens rådgivare.
Även Platini erkänner nu att det inte fanns något skrivet kontrakt, och han misstänker att Blatter vill smutskasta honom.
- Det är skamligt att jag dras i smutsen så här, säger han.

Det har nu gått knappt två veckor sedan Fifas etiska kommitté stängde av både Uefa-ordföranden Platini och Fifa-diton Blatter i 90 dagar på grund av misstänkt korruption. Blatter betalade ut motsvarande 17,2 miljoner kronor till Platini under 2011, något de båda hävdar är ersättning för arbete som Platini gjort åt Fifa mellan 1998 och 2002. Både Blatter och Platini har överklagat avstängningarna, och i en intervju med den franska tidningen Le Monde ger Platini för första gången sin syn på saken.

Enligt Platini ska Blatter ha velat att fransmannen skulle fungera som hans rådgivare, efter att han valts till ny ordförande i Fifa.

- Blatter frågade hur mycket jag ville ha. Jag svarade "en miljon". Då frågade han vad jag menade; rubel, böcker, dollar? Då fanns inte euron och vi enades om en miljon schweizerfranc om året, säger Platini till Le Monde.

Inget kontrakt
Platini erkänner, precis som Blatter gjort, att det inte fanns något skriftligt kontrakt men att han förstod det som att ett "muntligt avtal är likställt med ett skriftligt" under schweizisk lag.

Enligt Platini ska det då ha gått flera månader utan att han fått någon betalning.

- Jag frågade Blatter om han hade problem med att betala mig. Han sade att "ja, jag kan inte betala dig en miljon i lön. Du förstår, generalsekreteraren tjänar 300 000 schweizerfranc. Du kan inte få mer än tre gånger så mycket. Så vi skriver ett kontrakt på 300 000 och ger dig resten senare".

- Men senare kom aldrig, säger Platini.

2011 skickade Platini en faktura till Fifa på det totala beloppet, som då betalades.

FA har dragit tillbaka stödet
Platini säger till Le Monde att han misstänker att Blatter offentligtgjort detta nu för att smutskasta Platini inför valet av ny Fifa-ordförande som är tänkt att hållas 26 februari 2016.

- Låt oss säga att jag har mina tvivel. Allt kom ut i det ögonblick jag tillkännagav att jag tänkte kandidera. Jag är den enda som kan se till att Fifa åter blir ett hem för fotbollen men när jag närmar mig solen, som Ikaros, bränner det överallt.

- Även om han vill döda mig politiskt så tänker jag på vår vänskap med värme.

Platini har tidigare setts som favorit till att ta över efter Blatter, men i fredags drog det engelska fotbollsförbundet (FA) tillbaka sitt stöd för fransmannen efter att ha fått "hemligstämplad" information från Michel Platinis juridiska ombud.

FAKTA

De har stängts av

Den senaste månaden har fyra högt uppsatta fotbollsfunktionärer stängts av för korruption:

+ Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefas ordförande Michel Platini, som också kandiderar till att efterträda Blatter, har stängts av i 90 dagar för en ekonomisk transaktion där Platini fick motsvarande 17,2 miljoner kronor.

+ Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke, som är anklagad för att ha sålt biljetter svart i samband med VM 2014. Han har fått lämna sin post, men är också avstängd från all fotbollsverksamhet i 90 dagar.

+ Sydkoreanen Chung Moon-Joon, en av kandidaterna till ordförandeposten i Fifa, stängdes av i sex år för misstankar om oegentligheter i samband med Sydkoreas VM-ansökan.

Fifa ska välja en ny ordförande efter Blatter vid ett extraval den 26 februari nästa år. Under avstängningstiden är Issa Hayatou, ordförande för det afrikanska fotbollsförbundet, tillförordnad Fifa-boss.

Publicerad 2015-10-19 kl 12:31
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto