Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA-SKANDALEN

Så röstar Fifa-medlemmarna - Infantino och Shejk Salman favoriter

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

I dag avgörs det vem som ska efterträda Sepp Blatter som världens mäktigaste i fotboll.
Fem kandidater ställer upp i Fifa-valet, men det verkar egentligen bara stå mellan två: Gianni Infantino och shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa.

Hemlighetsmakeriet kring var nationsförbunden kommer att lägga sina röster är fortsatt stor inför dagens val som inleds klockan 14.

Ett förbund, en röst är devisen inom Fifa. Men trots det har fyra av de sex kontinentförbunden gått ut och uppmanat sina medlemsländer att stödja särskilda kandidater.

- Jag hoppas att det blir en värdig kongress och att vi äntligen ska kunna lägga det här bakom oss. Det har varit väldigt lite fokus på fotbollen det senaste året, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Schweizaren Infantino kan räkna med stöd från nästan hela Europa, Sydamerika och Centralamerika, medan shejk Salman, från Bahrain, har stöd från toppen i så väl Afrika som Asien — vilket på förhand gör honom till favorit.

Om de individuella förbunden sedan följer rekommendationerna återstår att se.

Enkät ger svar?

161 av de 207 röstberättigade förbunden svarade när nyhetsbyrån AFP skickade ut en enkät med frågan om vilken kandidat de tänker lägga sin röst på.
68 förbund meddelade att de tänker rösta på Infantino, fyra visade öppet sitt stöd för prins Ali bin al-Hussein från Jordanien medan 28 länder meddelade att de tänker lägga sin röst på shejk Salman.

Dock var de europeiska förbunden mer villiga att svara än de afrikanska och asiatiska som väntas stå bakom den senare.

61 av de svarande förbunden vägrade att på förhand uppge var de tänker lägga sin röst, och 46 svarade inte alls.

Inte genomskinligt
Både prins Ali bin al-Hussein och Jérôme Champagne har efterfrågat ett genomskinligt röstningsbås för att undanröja möjligheten till fusk. Idrottens skiljedomstol, Cas, har dock avvisat önskemålen, precis som Champagnes förfrågan om att ha oberoende valobservatörer.

FAKTA

Fakta: Fem vill bli Fifa-ordförande

Gianni Infantino

Född: 23 mars 1970 i Brig, Schweiz.

Bakgrund: Började jobba på Uefa 2000 och har varit generalsekreterare sedan 2009. Är sedan i fjol tillfällig ordförande sedan Michel Platinis avstängning.

Övrigt: Studerade juridik på universitet i Fribourg, talar italienska, engelska, franska, tyska och spanska och har stöd från, bland andra, Svenska fotbollförbundet.

Kampanjlöften: Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen.

Prins Ali bin al-Hussein

Född: 23 december 1975 i Amman, Jordanien.

Bakgrund: Ordförande i Jordaniens fotbollsförbund, tidigare vice ordförande i Fifa och utmanade Sepp Blatter vid det senaste ordförandevalet i Fifa, där han fick 73 röster innan han valde att ta förlusten innan andra röstningen. Utbildat sig i Jordanien, USA, Storbritannien.

Kampanjlöften: Vill utöka antalet VM med flera nationer men inte preciserat hur stort mästerskap han vill se i framtiden, vill öka förbundsbidragen från 250 000 till en miljon dollar och vill se en förändrad struktur där förbund, spelare, ledare, domaren, fans och sponsorer får mer att säga till om.

Jérôme Champagne

Född: 15 juni 1958 i Paris, Frankrike.

Bakgrund: Tidigare diplomat. Arbetade inom organisationen för VM i Frankrike 1998 och på Fifa i elva år under Sepp Blatter, 1999—2010, där han bland annat var biträdande generalsekreterare 2002—2005. Lämnade Fifa 2010 och har sedan 2010 varit engagerad i internationella fotbollsprojekt.

Kampanjlöften: Är emot utökning av VM till 40 nationer och vill se att fattigare nationsförbund får en större del av kakan. Han vill även få in fler kvinnor och spelarrepresentanter i Fifas exekutivkommitté.

Tokyo Sexwale

Född: 5 mars 1953 i Soweto, Sydafrika.

Bakgrund: Tidigare antiapartheidaktivist och satt fängslad på Robben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela. Var en del av organisationen bakom VM-slutspelet i Sydafrika 2010. Har inte stöd från Afrikanska fotbollsförbundet. Diamantmiljardär.

Kampanjlöften: Vill ha en mer transparent roll som ordförande om han blir vald, vill se fler slutspel i Afrika och vill att förbunden ska få ha reklam på tröjorna för att få större inkomster.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa

Född: 2 november 1965 i Ar Rifa, Bahrain.

Bakgrund: Tillhör Bahrains kungafamilj. Ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet och i Bahrains fotbollsförbund. Utbildning i litteratur och historia från universitet i Bahrain.

Kampanjlöften: Vill ha en mer ambassadörsliknande roll om han bli vald. Vill dela upp Fifa i två delar; en kommersiell och en fotbollsdel. Vill öka antalet kvinnor i ledande funktioner.

 

FAKTA: SÅ FUNGERAR VALET

Fakta: Så fungerar valet

Samtliga 209 nationsförbund (utom avstängda Kuwait och Indonesien) har en röst vardera. Av de 207 rösterna måste två tredjedelar hamna på en och samma kandidat för att denne ska väljas direkt.

Annars fortsätter valet bland de fyra som fick flest röster första omgången. Nu räcker det med enkel majoritet (det vill säga mer än 50 procent av rösterna). Får ingen kandidat tillräckligt med röster fortsätter det med tre och sedan två kandidater tills en segrare är utsedd.
Voteringen är stängd, de röstberättigade behöver inte visa vilken kandidat de röstar på. Något som fått mycket kritik eftersom Fifa talat brett om större öppenhet efter de omfattande korruptionsskandalerna.

Fakta: Tidigare ordföranden
1904-1906: Robert Guérin, Frankrike.
1906-1918: Daniel Burley Woolfall, England.
1921-1954: Jules Rimet, Frankrike.
1954-1955: Rodolphe Seeldrayers, Belgien.
1955-1961: Arthur Drewry, England.
1961-1974: Stanley Rous, England.
1974-1998: João Havelange, Brasilien.
1998-2016: Sepp Blatter, Schweiz.

Publicerad 2016-02-26 kl 07:47
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons