Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA-SKANDALEN

Så ska Blatter skapa kaos inför Fifa-valet

Foto: Scanpix

Den 26:e februari ska Fifa rösta fram organisationens nya president. Nu vill den avstängde Sepp Blatter försvåra processen.

I vintras kom beskedet från Fifa att man stängt av Michael Platini och Sepp Blatter från all fotboll, en dom som kommer att gälla i åtta år. Den 26:e februari så är det dags för Fifa att välja en ny president, en process som nu Sepp Blatter vill försvåra.

Det är den schweiziska tidningen "Schweiz am Sonntag" som rapporterar om att Fifas egna lagar kan ställa till det inför valet. Problemet är att Sepp Blatter blev omvald som president till ytterligare fyra år. 79-åringen valde däremot bara fyra dagar efter att meddela att han skulle "lägga ner sin mandat" som president.

- Jag har mandat från Fifas medlemmar, men jag känner inte att jag har mandat från hela fotbollsvärlden, fansen, spelarna, klubbarna, folk som lever, andas och älskar fotboll lika mycket som vi alla gör. Därför har jag bestämt mig för att lägga ner mitt mandat, berättade han på en presskonferens i juni efter sitt besked.

Efter hans presskonferens så har Blatter vid flertalet tillfällen förtydligat att han inte avgått, utan att han bara ställt sitt mandat till förfogande vid den extrainsatta kongressen (alltså nu i februari). Enligt tidningen så står det i Fifas egna stadgar att en ny president enbart kan väljas ifall den förre presidenten avgått eller att man röstat bort honom från positionen. Något som alltså inte skett.

Inför den 26:e februari så har Fifa inte satt upp ett formellt förslag på att ta bort Blatter från sin presidentpost på dagordningen. En dagordning som enbart kan förändras av en majoritet på tre fjärdedelar av kongressen.

Fifas egna advokater har hävdat att Blatters brev till alla 209 nationer, där han förklarar sin helomvändning efter att blivit omvald, borde räknas som ett avgångsbrev. Den tyska idrottsadvokaten Sylvia Schenk, som jobbar mot korruption inom organisationen Transparency International menar att brevet att han ställt sitt mandat tillförfogande utan ett specifikt datum är ett för vagt bevismaterial.

Nu vill alltså Blatter försvåra valet då han hävdar att han fortfarande är den sittande presidenten och att kongressen väljer en ny president i hans frånvaro. På sajten Worldsoccer.com spekulerar man kring att hotet om att skapa kaos vid kongressen kan vara Blatters ultimata vapen i jakt på sin önskan att få ett diplomatiskt slut efter sina 18 år vid makten. Man tror att Blatter vill kliva ur fotbollen där kongressen har honom att tacka för att valet ens ska kunna gå igenom.

Läs dokumentet från tidigare idag om: Mannen som kan ta över världsfotbollen.

Publicerad 2016-02-09 kl 22:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons