Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA-SKANDALEN

Shejk storfavorit i Fifa-valet: "Har hela Afrika och Asien"

Foto: TT

Ett enat Europa står bakom Gianni Infantino som ny ordförande i världsfotbollens Fifa.
Men svenske fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson tror att shejk Salman från Bahrain blir svår att stoppa.
- Har man Asien och Afrika helt bakom sig är man storfavorit, säger Nilsson inför fredagens val.

Alla 209 nationsdelegater har en röst då en ny ordförande ska väljas i Internationella fotbollsförbundet efter den korruptionsavstängde Sepp Blatter. Men de kontinentala förbunden är tunga och sätter tryck på sina medlemsnationer.

Så även om schweizaren och Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) generalsekreterare Gianni Infantino har stöd från både Europa och Sydamerika så är det mycket möjligt att shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa från Bahrain, som basar i Asiens fotbollsförbund, tar över rodret i världsfotbollen.

De nordiska fotbollsförbunden har gemensamt träffat alla fem kandidaterna innan de bestämde sig för att rösta på Infantino — som ju lanserats av Uefa.

- Vi är nog unika i att ha träffat alla kandidater och det är ingen tvekan om att vi är överens om att stötta Infantino, säger Nilsson till TT.

- Men är det så att shejk Salman har ett så pass stort stöd som det har signalerats från Afrika och Asien blir han väldigt svårslagen. Jag tror att Infantino har stöd från alla de 53 nationerna i Europa. Men utmaningen är ju få ett minst lika starkt stöd i övriga världen.

Mycket snack
Så korridorsnacket kommer att vara omfattande inför valet i Zürich.

- Det kommer att bli diskussioner med de kollegor som man känner från andra världsdelar. De jag är bekant med brukar jag alltid prata med och det kommer jag att göra nu också.

Varför Infantino?
- Han pratar om förändringarna som behöver göras, men han pratar också om fotbollsutveckling. Han var också en av två från Europa som var med och tog fram reformprogrammet.

- Rent personligt gjorde han ett väldigt gott intryck, vi känner honom sedan många år tillbaka och det kanske också påverkar oss lite grann.

Räcker reformerna?
Många befarar att det reformprogram som tagits fram inte är tillräckligt för att rensa Fifa från korruption. Infantino var i flera år Michel Platinis högra hand i Uefa, samme Platini som också avstängts för korruption. Och shejk Salman har anklagats för brott mot mänskliga rättigheter.

- Jag känner mig trygg i två avseenden. Dels så har det nu fastlagts ett väldigt starkt reformprogram, dels kommer den nye presidenten att ha ett oerhört tryck på sig att följa det reformprogrammet. Han måste också se till att det blir en kulturförändring och en organisatorisk förändring.

- Det är klart att han shejk Salman är befläckad av det här, men han har till oss gett signaler om att det har skett vid sidan av hans mandat. Alla fem kandidater har ju varit med i fotbollen tidigare, de har kopplingar både med Platini och med Blatter. Om vi skulle hitta någon som inte har någon som helst beröring med någon annan inom fotbollen hade vi fått gräva väldigt djupt, säger Karl-Erik Nilsson.

FAKTA: SÅ FUNGERAR VALET

Fakta: Så fungerar valet

Samtliga 209 nationsförbund (utom avstängda Kuwait och Indonesien) har en röst vardera. Av de 207 rösterna måste två tredjedelar hamna på en och samma kandidat för att denne ska väljas direkt.

Annars fortsätter valet bland de fyra som fick flest röster första omgången. Nu räcker det med enkel majoritet (det vill säga mer än 50 procent av rösterna). Får ingen kandidat tillräckligt med röster fortsätter det med tre och sedan två kandidater tills en segrare är utsedd.
Voteringen är stängd, de röstberättigade behöver inte visa vilken kandidat de röstar på. Något som fått mycket kritik eftersom Fifa talat brett om större öppenhet efter de omfattande korruptionsskandalerna.

Fakta: Tidigare ordföranden
1904-1906: Robert Guérin, Frankrike.
1906-1918: Daniel Burley Woolfall, England.
1921-1954: Jules Rimet, Frankrike.
1954-1955: Rodolphe Seeldrayers, Belgien.
1955-1961: Arthur Drewry, England.
1961-1974: Stanley Rous, England.
1974-1998: João Havelange, Brasilien.
1998-2016: Sepp Blatter, Schweiz.

FAKTA

Fakta: Fem vill bli Fifa-ordförande

Gianni Infantino

Född: 23 mars 1970 i Brig, Schweiz.

Bakgrund: Började jobba på Uefa 2000 och har varit generalsekreterare sedan 2009. Är sedan i fjol tillfällig ordförande sedan Michel Platinis avstängning.

Övrigt: Studerade juridik på universitet i Fribourg, talar italienska, engelska, franska, tyska och spanska och har stöd från, bland andra, Svenska fotbollförbundet.

Kampanjlöften: Utöka VM till 40 länder, är öppen för att flera nationer kan dela på slutspel och vill ge fem miljoner dollar till de 209 medlemsförbunden vart fjärde år för att på så sätt utveckla fotbollen.

Prins Ali bin al-Hussein

Född: 23 december 1975 i Amman, Jordanien.

Bakgrund: Ordförande i Jordaniens fotbollsförbund, tidigare vice ordförande i Fifa och utmanade Sepp Blatter vid det senaste ordförandevalet i Fifa, där han fick 73 röster innan han valde att ta förlusten innan andra röstningen. Utbildat sig i Jordanien, USA, Storbritannien.

Kampanjlöften: Vill utöka antalet VM med flera nationer men inte preciserat hur stort mästerskap han vill se i framtiden, vill öka förbundsbidragen från 250 000 till en miljon dollar och vill se en förändrad struktur där förbund, spelare, ledare, domaren, fans och sponsorer får mer att säga till om.

Jérôme Champagne

Född: 15 juni 1958 i Paris, Frankrike.

Bakgrund: Tidigare diplomat. Arbetade inom organisationen för VM i Frankrike 1998 och på Fifa i elva år under Sepp Blatter, 1999—2010, där han bland annat var biträdande generalsekreterare 2002—2005. Lämnade Fifa 2010 och har sedan 2010 varit engagerad i internationella fotbollsprojekt.

Kampanjlöften: Är emot utökning av VM till 40 nationer och vill se att fattigare nationsförbund får en större del av kakan. Han vill även få in fler kvinnor och spelarrepresentanter i Fifas exekutivkommitté.

Tokyo Sexwale

Född: 5 mars 1953 i Soweto, Sydafrika.

Bakgrund: Tidigare antiapartheidaktivist och satt fängslad på Robben Island i 13 år samtidigt som Nelson Mandela. Var en del av organisationen bakom VM-slutspelet i Sydafrika 2010. Har inte stöd från Afrikanska fotbollsförbundet. Diamantmiljardär.

Kampanjlöften: Vill ha en mer transparent roll som ordförande om han blir vald, vill se fler slutspel i Afrika och vill att förbunden ska få ha reklam på tröjorna för att få större inkomster.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa

Född: 2 november 1965 i Ar Rifa, Bahrain.

Bakgrund: Tillhör Bahrains kungafamilj. Ordförande i Asiatiska fotbollsförbundet och i Bahrains fotbollsförbund. Utbildning i litteratur och historia från universitet i Bahrain.

Kampanjlöften: Vill ha en mer ambassadörsliknande roll om han bli vald. Vill dela upp Fifa i två delar; en kommersiell och en fotbollsdel. Vill öka antalet kvinnor i ledande funktioner.

 

Publicerad 2016-02-24 kl 11:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons