POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA-SKANDALEN

Ytterligare sponsorer kräver Blatters avgång

Fyra tunga sponsorer kräver Sepp Blatters avgång. Men trots att enorma summor står på spel är risken för tomma hot stor.

Trycket på det internationella fotbollsförbundets ordförande Sepp Blatter hårdnar.

Sedan tre tunga sponsorer - Coca Cola, Visa och McDonalds - krävt att den 79-årige schweizaren ska lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan har nu också Budweiser, en annan av förbundets huvudsponsorer, ställt sig bakom samma krav.

- Sponsorerna har makt att tvinga fram förändringar inom Fifa, säger Cobus de Swardt, verkställande direktör i organisationen Transparency International, som granskar korruption.

Tyska finansiären Adidas har inte krävt Blatters omedelbara avgång, men företagets talesman Oliver Brüggen har vid upprepande tillfällen sagt att stora förändringar måste ske.

"Känsligt för företagen"
Sponsringsexperten Anders Lindén är inte förvånad över att sponsorerna reagerar och anser att det kanske borde ha gjort det mycket tidigare.

- Eftersom sponsring handlar så mycket om associationer till det man jobbar med så blir det känsligt för företagen om det förekommer mutor och brottsanklagelser i ledningen för världsförbunden för fotbollen, säger han till TT.

Enligt honom innehåller de flesta avtal en etik- och moralklausul som nu borde kunna utnyttjas.

- Samtidigt vill de vara kvar inom fotbollen. Frågan är om det är tomma hot om inte Blatter avgår, säger han.

"Står i kö"
Enligt Lindén är risken stor att andra sponsorer raskt skulle träda in i nuvarande sponsorers ställe - om de väljer att ställa hårt mot hårt och strypa miljonrullningen till Fifa.

- Det är så attraktivt att finnas med i det här marknadsföringsutrymmet. Det står internationella jättekoncernen i kö för att få hoppa på om någon kliver av, säger han.

Den korruptionsmisstänkte Sepp Blatter hävdar sin oskuld och har för avsikt att sitta kvar tills i februari, då ett extraval ska utse hans ersättare.

 

Publicerad 2015-10-03 kl 22:22
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto