Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA-VM

Fifa bekräftar skandalen i Ryssland - skickade brev till SvFF

Foto: Bildbyrån.

Gianni Infantino och den aktuella arenan i St Petersburg.

I mars kom rapporten om slavliknande förhållanden för gästarbetare i Ryssland.
Nu medger Fifa skandalen.
”De identifierade kränkningarna inkluderar problem med hälsa, säkerhet, betalning och bostad”, skriver presidenten Gianni Infantino i ett brev till de nordiska förbunden, enligt tidningen Nettavisen.

Det var tidigare i år som det norska magasinet Josimar kunde avslöja hur framför allt gästarbetare från Nordkorea utnyttjades som slavar vid bygget av VM-arenan i St. Petersburg. Gästarbetarna och organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter vittnade om hur arbetarnas pass beslagtogs, att de inte fick betalt och att de på grund av förutsättningarna var ”totalt utmattade”.

- Det stora problemet är bristen på rättigheter på arbetsplatserna. De jobbar långa dagar, får en dålig lön och jobbar mestadels utan avtal. Många får inte betalt alls. Det här är ett enormt problem, särskilt på stora byggarbetsplatser, sa Andrej Jakimov på människorättsorganisationen PSP Foundation till tidningen.

Uppgifterna i artikeln fick de nordiska förbunden att reagera och man ville därför ha svar på det som framkommit i publiceringen. Kontakten togs den 16 maj och en knapp vecka senare bekräftade Fifa skandalens omfattning i ett brev till förbunden. Bland annat har den danska tidningen Ekstra Bladet och norska Nettavisen tagit del av svaret från presidenten Gianni Infantino.

”Många av de ovärdiga övertrampen kring mänskliga rättigheter som beskrivs i Josimars artikel upptäcktes vid en inspektion vid Zenit Aren i St. Petersburg i september och november 2016. De identifierade kränkningarna inkluderar problem med hälsa, säkerhet, betalning och bostad. Som ett resultat av det höga antalet brott som konstaterats i St Petersburg i jämförelse med de andra av Fifas VM-arenor och på grund av dödsolyckor som inträffat har Fifa och den lokala organisationskommittén bett entreprenören att rätta till problemen, skriver Infantino i brevet.

Danmarks ordförande Jesper Möller är nöjd över svaret från Infantino.

- Vi skickade honom en signal om att vi har fokus på de mänskliga rättigheterna, säger han till Ekstra Bladet.

Publicerad 2017-05-25 kl 09:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons