Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norges skarpa kritik mot Fifa: "Det är dags att agera"

Fifa-VM

VM spelas i år i ett land som bryter mot mänskliga rättigheter.
Under torsdagen riktade Lise Klaveness kraftfull kritik mot Fifa.
- Det är dags att agera nu, säger norska förbundets ordförande i ett tal under Fifa-kongressen. 

Foto: Bildbyrån.

På fredag lottas VM-gruppspelet, och under torsdagen höll Fifa en kongress, där norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness höll ett kraftfullt tal. 

Klaveness pratade bland annat om att Norge, som inte är kvalificerat för VM, i fjol röstade om att bojkotta Qatar-VM, men i slutändan tog beslut om att föra dialog och utöva påtryckningar genom Fifa för att få till nödvändiga förändringar. 

Klaveness menade även att Fifa måste agera som en förebild, och var tydlig med att så inte var fallet när exempelvis beslut togs om att lägga VM 2022 i Qatar. 

- Under 2010 delades VM ut av Fifa på oacceptabla sätt med oacceptabla konsekvenser. Mänskliga rättigheter, jämlikhet, demokrati, fotbollens kärnintressen var inte i startelvan förrän många år senare. De här grundläggande rättigheterna pressades fram som inhoppare, främst av externa röster. Fifa har senare tagit itu med dessa frågor, men det är fortfarande en lång väg kvar att gå, säger hon i talet, som blivit publicerat i sin helhet på det norska förbundets hemsida. 

ANNONS

Hon fortsätter:

De skadade migrantarbetarna och familjerna till de som dog i uppbyggnaden av VM bör tas om hand. Fifa, vi alla, måste nu vidta alla nödvändiga åtgärder för att verkligen genomföra förändringar.

Klaveness tryckte vidare på att det är dags för Fifa att agera på allvar framöver och se till att nationer, som bryter mot mänskliga rättigheter, inte får arrangera mästerskap, samt motverka korruption inom det egna internationella fotbollsförbundet. 

- Det är dags att agera nu. Fifa, vi alla, måste göra det vi har i uppdrag att göra - att leda. Att ha hållbara fotbollsvärderingar som styr varje beslut. Verkligen implementera transparens. Nolltolerans mot korruption. Påskynda tillväxten av fotboll för kvinnor.

Publicerad 2022-03-31 kl 13:26

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto