TV: Kanada föll mot Belgien efter omtalade domslut - men Davies är inte bitter: "Är så stolta"

Men trots en straff och fler målchanser fick man se sig besegrat.

Höjdpunkter: 1-0-seger för Belgien mot Kanada
2:02
Kanada nekas ny straff mot Belgien

På onsdagen öppnade grupp F sitt VM-spel när Kroatien och Marocko kryssade i en mållös match. På kvällen ställdes de övriga i gruppen mot varandra, nämligen Belgien och Kanada.

Belgien, trots avsaknaden av Romelu Lukako, hade många namnkunniga i sin startelva - Kevin De Bruyne, Eden Hazard och Thibaut Courtois.

I Kanada får vi se Bayern Munchen-försvararen Alphonso Davies från start, och en annan att se upp för var Lille-spelaren Jonathan David.

Och det var Kanada, som inte spelat VM sedan 1984, som började starkast. Från första stund var allt tryck mot belgarnas mål, och redan i nionde minuten fick Kanada chansen att ta ledningen då Yannick Carrasco fick bollen på handen och domaren blåste straff. Fram till straffpunkten klev då Davies - men straffen räddades av Real Madrid-målvakten.

Men Kanada fortsatte se pigga ut hela första halvlek, och spelet pågick i princip mot ett mål. Förutom några få kontringsförsök från Belgiens sida var det Kanada som regisserade hela första halvan.

Fram till den 44:e minuten, när ett kontringsförsök faktiskt lyckades. Michy Batshuayi kom med hög fart och lyckades placera in bollen i Kanadas mål. Ställningen var därmed 1-0 när lagen gick till halvtidsvila, trots att Kanada haft de bästa målchanserna.

Reaktionerna efter första halvlek var att Belgien ledde oförtjänt.

- Jag är överraskad över Belgiens insats så här långt, och på Kanadas energi. Vi har bara tur att vi fick det första målet, sa Vincent Kompany, före detta fotbollsspelare till BBC efter första halvlek.

I andra halvlek drogs tempot ner, men kanadenserna fortsatte jaga ett kvitteringsmål in i det sista. Men belgarna lyckades försvara sig, mycket medhjälp av sin Courtois. Matchen slutade 1-0, och Kanada får fortsätta kämpa för sin första VM-vinst.

I SVT:s VM-studion fick domaren Janny Sikazwe hård kritik under halvtidsvilan. Jonas Eriksson, före detta stjärndomaren, är upprörd efter flera straffsituationer som borde gett Kanada straff.

- Vi har en domare som är osäker. Han har ingen aning om vad som händer. Men VAR är ju till för att rätta misstag och här bör man gå in och hjälpa till, säger Eriksson i SVT.

- För domaren i det här fallet så är det förmodligen sista matchen han gör, fortsätter han.

Kvällens enda målskytt, Batshuayi, var inte glad efter matchen - trots vinsten.

- Jag är inte så nöjd med insatsen. Kanada spelade väldigt bra, det var en tuff match.

Trots förlusten var Alphonso Davies inte alltför upprörd efter matchen, och ville inte lägga för mycket energi på de kontroversiella domsluten.

- Vi gjorde det vi skulle. Vi är så stolta, säger han.

Belgien: Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Castagne - Witsel, De Bruyne, Tielemans, Dendoncker - Hazard, Carrasco, Batshuayi.

Kanada: Borjan - Johnston, Miller, Vitoria, Davies, Laryea - Eastaquio, Hutchinson - Hoilett, Buchanan, David.