Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

AP: Åklagare vill utreda Fifa-presidenten

11v

Gianni Infantino kan bli föremål för en brottsutredning.
AP skriver nu att en åklagare rekommenderar att Fifa-presidenten utreds. 

Fifas president Gianni Infantino kan åter vara i blåsväder. Nyhetsbyrån AP rapporterar nu att en åklagare i Schweiz, Stefan Keller, rekommenderar att det inleds en brottsutredning mot Infantino gällande att presidenten har använt ett privat jetflygplan under 2017. 

Keller har, enligt AP, gått ut med ett uttalande om att han inte har mandat att inleda en egen utredning, men att han tycker att den federala åklagarmyndigheten borde göra det. AP skriver därmed att Infantino kan utredas för "illojal ledning" framöver för att ha använt ett Fifa-bokat privat jetflygplan för att flyga till Genève från Surinam efter att ha varit på besök hos ett medlemsförbund i Karibien. 

ANNONS

Fifas etiska kommitté har tidigare utrett fallet, men avslutade sin utredning i augusti i år. Utredningen startades efter att ett formellt klagomål lämnats in om flygningen. 

Tidigare i år hamnade Infantino också i dålig dager med anledning av misstankar om brottsliga handlingar. Keller valde nämligen i somras att inleda en brottsutredning på grund av möten som Infantino haft med Schweiz dåvarande chefsåklagare Michael Lauber under 2016 och 2017. Mötena ska inte ha blivit registrerade, och Keller hade kommit fram till slutsatsen att det fanns indikationer på "kriminella handlingar". 

Fifa slog dock sedan tillbaka mot anklagelserna och menade att mötena hölls i god tro och att andemeningen från Fifa var att erbjuda åklagaren hjälp kring andra fall kopplat till Fifa. Infantinos flygning har inte koppling till mötena med Lauber, och därmed har alltså Keller inte mandat att utreda flygningen. 

Fifa kommenterade senare under torsdagen Kellers nya utspel med att anklagelserna är falska. Fifa menar att organisationen är "chockad" över uttalandena. 

ANNONS

"Varken Fifa eller dess president har informerats om de här nya, falska anklagelserna och kan därför inte kommentera dem, vilket troligen är den 'speciella åklagarens' avsikt", skriver Fifa på sin hemsida.

"Metoden för 'speciella åklagaren' Stefan Keller med att anklaga och ärekränka genom att publicera ett pressutlåtande utan motivering gränsar till karaktärsmord och avvisas på ett så starkt sätt som möjligt av FIFA och dess president. Fifa och dess president kommer att vidta alla nödvändiga rättsliga åtgärder för att få ett slut på de här grundlösa och dåligt avsedda anklagelserna", skriver Fifa vidare. 

Publicerad 2020-12-10 kl 17:57

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto