POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA

Beckenbauer utreds av Fifa - misstänks för fusk

Allt fler fotbollshöjdare utreds för oegentligheter.
Det senaste stora namnet: förre tyske storspelaren Franz Beckenbauer.

Internationella fotbollsförbundet Fifas etiska kommitté namngav på onsdagen tio fotbollshöjdare som är eller har varit under utredning.

Utredningarna av Franz Beckenbauer, VM-guldmedaljör 1974 som spelare och 1990 som förbundskapten, och det spanska fotbollsförbundets ordförande Ángel María Vilar Llona är slutförda och har underställts kommitténs dömande del för beslut.

Beckenbauer har tidigare suttit med i Fifas exekutiva kommitté och ledde såväl budgivningskommittén som organisationskommittén för VM 2006. Enligt tyska tidningen Der Spiegel köpte Tyskland flera röster när landet tilldelades mästerskapet. Beckenbauer stängdes förra året av i 90 dagar när han vägrade att samarbeta i en utredning om korruption i samband med besluten om värdländer för VM 2018 och 2022.

Den etiska kommittén bekräftade att den utreder Fifa-ordföranden Sepp Blatter, generalsekreteraren Jerôme Valcke och Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platini. Övriga som namngavs är de före detta medlemmarna av exekutivkommittén Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo and Nicolás Leoz. Fler är under utredning men namnges inte.

Misstänkt bokföringsbrott

Fifas valkommitté tänker inte behandla Platinis kandidatur till ordförandeposten förrän efter avstängningen på 90 dagar. Men det kan bli svårt för Uefa-ordföranden att få sin kandidatur godkänd.

Dominico Scala, ordföranden i valkommittén, säger till Financial Times att det är en allvarlig försummelse att utbetalningen av två miljoner schweizerfranc (motsvarande 17,2 miljoner kronor), för konsultuppdrag åt Fifa-ordföranden Sepp Blatter, inte redovisades förrän utbetalningen gjordes 2011.

- Båda (Blatter och Platini) var medlemmar av Fifas exekutivkommitté och visste när de årligen godkände det ekonomiska resultatet att det var fel med två miljoner franc. Det kan ses som förfalskning av räkenskaperna, säger Scala.

Tre bekräftade kandidater

Blatter, som liksom Platini är avstängd i 90 dagar på grund av oklarheterna kring den stora utbetalningen, lämnar ordförandeposten i Fifa vid valet den 26 februari.

Platini lämnade in sin kandidatur innan han blev avstängd. Sista ansökningsdag är på måndag. Två andra kandidater finns, prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, som drog sig ur valet då Blatter omvaldes i våras, och David Nakhid, Trinidad och Tobago. Dessutom finns åtminstone två obekräftade kandidater, schweizaren Ramon Vega och shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain.

FAKTA

Förslag till reformer av Fifa

Fifas reformkommitté har lagt fram flera förslag för att reformera organisationen. Ett slutligt dokument ska behandlas vid exekutivkommitténs möte 2-3 december. Om förslagen antas läggs de fram för omröstning vid extrakongressen i slutet av februari nästa år.

Förslagen:

- En åldersgräns på 74 år för Fifas ordförande och styrelsemedlemmar.

- En maximal ordförandeperiod på tolv år, det vill säga tre mandatperioder.

- Ekonomiska ersättningar till ordföranden, styrelsemedlemmarna, generalsekreteraren samt ordförandena i kommittéer ska redovisas årligen.

- Exekutivkommitténs makt ska inskränkas. Beslut fattas av exekutivkommittén i december.

- Namnet på exekutivkommittén ändras till styrelse (council).

- Generalsekreteraren ersätts av en vd, som ska verkställa styrelsens beslut och som endast kan avsättas av styrelsen.

- En kontrollstyrelse bör inrättas.

FAKTA

Kandidater till ordförandeposten

Bekräftade:

Michel Platini, Frankrike, 60 år

Ordförande för Europeiska fotbollsförbundet. För närvarande avstängd i 90 dagar under utredning om korruption. Före detta landslagsmittfältare. Gjorde 41 mål på 72 landskamper mellan 1976 och 1987.

Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, 39 år

Ordförande för Jordaniens fotbollsförbund. Grundare och ordförande för det västasiatiska fotbollsförbundet. Inga spelarmeriter.

David Nakhid, Trinidad och Tobago, 51 år

Grundare och chef för en internationell fotbollsskola. Före detta landslagsmittfältare. Gjorde åtta mål på 35 landskamper mellan 1992 och 2005.

Obekräftade:

Ramon Vega, Schweiz, 44 år

Grundare och vd för finansbolaget Vega Swiss Asset Management. Före detta landslagsback. Gjorde ett mål på 23 landskamper mellan 1993 och 2001.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain, 49 år

Ordförande för Asiatiska fotbollsförbundet och före detta ordförande för Bahrains fotbollsförbund. Inga spelarmeriter.

Publicerad 2015-10-21 kl 17:02
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto