Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån/Fifa.com

Därför vill Fifa återinföra agentlicensen: "För spelarnas bästa"

Agentlicensen är på väg tillbaka.
Allt som saknas är grönt ljus från Fifas beslutande organ.
- Någonstans handlar det om spelarnas bästa, säger Caroline Jönsson som varit med och tagit fram förslaget, till Fotbollskanalen.

Igår gick Fifa Football Stakeholders Committé ut med att kommitteen har kommit överens om ett förslag till Fifas beslutande organ. Förslaget är ett antal punkter om förändringar i transfersystemet vars mening är att ”öka transparensen inom systemet”.

Frågorna som skickades vidare var bland annat att återinföra agentlicensen, införa restriktioner för agentarvoden, reglera om lånemarknaden och införa en ny instans för övergångar.

Förre målvakten och VM-silvermedaljören Caroline Jönsson sitter med i kommitteen som representant för spelarfacket FIFPro och säger att det är viktigt att se förslaget som en helhetslösning som förändrar transfersystemet till det bättre.

ANNONS

- Att det blir en helhetslösning är det vi ser som viktigt. Alla komponenter i det kompletta system som finns, är där för att stödja varandra. Det är en helhetslösning som vi skickar vidare, säger Jönsson till Fotbollskanalen.

- Det viktigaste är att man implementerar hela på en gång. Mycket av förslaget är också beroende av att de andra implementeras samtidigt och fungerar. En helhetslösning är det viktiga och det är också det som är unikt med förslaget.

Jönsson är samtidigt tydlig med att kommitteen hon sitter i enbart skickat en rekommendation och att det är Fifas beslutande organ, Fifa Council, som helt bestämmer om förslaget går igenom. De kan välja att införa hela eller delar av förslaget som de vill.

- Vi har skickat vidare en rekommendation, de är det beslutande organet. De kan ta beslut om allt de vill, säger Jönsson.

ANNONS

En av punkterna i förslaget är ett återinförande av agentlicensen på Fifa-nivå. För tillfället är det upp till varje nationella förbund att bestämma reglerverk för agenter, regler som  Sverige valde att skärpa vid årsskiftet.

Licenskravet från Fifa togs bort 2015, men kan nu alltså vara på väg tillbaka.

Varför vill man återinföra det?
- Någonstans handlar det om spelarnas bästa. Det är det som ska gälla, det är det som är det viktigaste. Någon form av reglering gör också att det finns någon form av kontroll på vilka det är som sysslar med det. Att det finns en utbildning i grund och botten gör att man är införstådd på reglerna, säger Caroline Jönsson.

Jönsson kan inte gå på detaljer hur förslaget ser ut eller hur reglerna blir efter Fifa Council tagit beslut. Frågan ligger nu helt hos Fifa Council, som förväntas ta sitt beslut om förslaget den 26 oktober.

ANNONS
Publicerad 2018-09-26 kl 16:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto