Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Dokument: Mannen som kan ta över världsfotbollen

Det verkar som att han blir Europas val av Fifa-kandidaterna, och ses om en av de starkaste favoriterna till att ta över posten som ny ordförande. Men vem är egentligen Gianni Infantino?

Korrekt. Så beskrivs han, den mytomspunne Fifa-kandidaten Gianni Infantino. Han är favorit hos större delen av de europeiska länderna, inklusive fotbollsklubbarnas organisation ECA. Även Sydamerika har meddelat att de stödjer honom, och SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson berättade för Fotbollskanalen i förra veckan att de också kommer lägga sin röst på Uefas nuvarande generalsekreterare.

- Jag fick ett mycket gott intryck av honom, sa Nilsson då.

Gianni Infantino har dubbla medborgarskap, schweiziskt och italienskt. Han talar fem språk flytande, italienska, franska, tyska, engelska och spanska. På universitetet i Fribourg studerade han till advokat, och hamnade därefter på Centre of Sports Studies (CIES). Även där var han generalsekreterare, en post som han har haft i Uefa sedan 2009.

Det var aldrig riktigt meningen att han skulle ställa upp i Fifa-valet. Men efter att skandalerna blossade upp kring kollegan Michel Platini, stod Uefa plötsligt utan en kandidat. I en av få intervjuer som har gjorts med Infantino, beskrev han valet av honom som ”en ren slump”.

- Vi drog lott, och så blev det jag, sa han till AP i november förra året.

Även om han enligt journalisten hade en skämtsam ton, så var det nog ungefär så det gick till. Uefa lämnade in hans namn bara timmar innan kandidaturen stängde.  

Infantino hade aldrig uttryckt någon större önskan om att få vara i rampljuset. Snarare berodde förmodligen panikbeslutet på att Uefa inte var nöjd med de övriga kandidaterna. Förutom schweizaren vill även Salman bin Ebrahim al Khalifa, Ali bin al Hussein, Tokyo Sexwale och Jerome Champagne ta över posten.

Infantino har aldrig hymlat med att han tänkte dra sig ur ifall Platini plötsligt skulle få tillåtelse att kandidera igen. De båda herrarna har jobbat sida vid sida de senaste nio åren i Uefa, och står varandra nära. Schweizaren har förklarat att de har samma syn på mycket och en del gemensamma idéer. Men han har också gjort klart att han är en egen individ.

- Jag kandiderar på egen hand, jag kommer ha mina egna idéer, förklarade han.

När Infantinos manifest blev officiellt i slutet av januari, tryckte han mycket på sitt förslag att utöka VM från 32 till 40 lag. Detta helt enkelt för att fler länder ska få chansen att vara med i ett slutspel. Något som gjorde SvFF-basen Karl-Erik Nilsson konfunderad. Det internationella ligaspelet är trångt, och frågan är om förslaget ens går att genomföra i praktiken.

- Det är möjligt att man inom ramen för de datum som finns nu kan utöka, och då är det ju i grunden någonting positivt. Men jag vill se hela detta förslag innan jag hoppar högt av glädje just nu, sa Nilsson.

Annars koncentrerar sig Infantino mycket på att höja statusen för fotbollens högsta organ. Det behövs efter det turbulenta 2015, där korruptionen visade sig tydligare än någonsin, både i Fifa och Uefa. Till sin hjälp har han 500 000 euro som Uefa har bidragit med till kampanjen, men också en annan effektiv strategi. Kända fotbollsprofiler som Luis Figo, Jose Mourinho och Roberto Carlos dök nyligen upp på ett event på Wembley i London för att visa sitt stöd för kandidaten.

- Fifas rykte är inte speciellt högt, och måste bli bättre, sa Infantino under eventet enligt Sporting Intelligence. Alla dessa legender som är här symboliserar vår kärlek för fotbollen.

Ett ämne som har blivit starkt förknippat med Infantino är siffror. Detta var också något han tog upp under eventet, där han kritiserade Fifas fördelning av pengarna. I nuläget går endast 18 procent till de olika federationerna, en siffra som kandidaten vill höja till 50 procent. Han tyckte även det var märkligt att Fifa-kongressen kostade 30 miljoner euro medan Uefas kostade en miljon.

- Om det är en sak jag kan så är det siffror, nämnde han vid ett flertal tillfällen.

Det krävs mer än europeiskt stöd för att vinna ordförandevalet. Detta har Infantino också insett, och har därför sett till att höja frågor som rör exempelvis de afrikanska länderna. Ännu en gång lyfte han sitt förslag om ett utökat VM, och menade på att det kommer gynna de små länderna - i samtliga världsdelar - då fler får chansen att spela sig till ett slutspel.

Infantinos kampanj är den som överlag hittills har varit den mest lyckade. Tokyo Sexwale har till exempel inte synts till på sociala medier överhuvudtaget. Men det ser ut som att schweizaren får hård konkurrens från Salman Al Khalifa, som nyligen fick det afrikanska fotbollsförbundet stöd.  

Hur det slutar får vi se efter Fifa-kongressen den 26 februari. Kanske blir det sifferexperten Infantino som får ta över efter Sepp Blatter, kanske får vi se en ny era med Al Khalifa vid rodret.

Publicerad 2016-02-09 kl 16:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons