POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA
32v

Fifa kritiserar granskning: "Det finns endast ett syfte: att försöka underminera Fifas nya ledning"

Foto: Bildbyrån.

FIFA-presidenten Gianni Infantino uppges ha hjälpt Manchester City och PSG att kringgå Financial Fair Play.
Nu kommenterar presidenten och Fifa uppgifterna.
"Det finns endast ett syfte: att försöka underminera Fifas nya ledning", skriver organisationen i ett uttalande.

Visselblåsarsajten Football Leaks avslöjade under fredagen att Fifa-presidenten Gianni Infantino utnyttjat sin höga position inom Fifa till sin egen fördel.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel, som är en av medierna som fått ta del av Football Leaks material med över 70 miljoner dokument, ska Infantino för ett par år sedan hjälpt Manchester City och Paris Saint-Germain att undvika Fifas ekonomiska regelverk "Financial Fair Play", som trädde i kraft 2013.

Tidningen uppger att Infantino ska ha kontaktat och slutit hemliga avtal med Manchester City och PSG för att klubbarna skulle kunna ha möjlighet att kringgå och hitta kryphål i Financial Fair Play eftersom båda klubbarna vid tidpunkten riskerade att stängas av från Champions League.

"Det är rimligt att fråga vad vi verkligen vill uppnå med FFP-regimen. Ska vi riskera Champions League, som är den största och mest prestigefyllda turneringen i fotboll, berövas på några av de största klubbarna (och bästa spelarna i världen)? Det känns naturligt att försöka hitta lösningar som inte påverkar Champions Leagues kvalitet och status negativt", skrev han i ett mejl enligt granskningen.

Nu kommenterar Fifa granskningen och det som rapporterats. Organisationen menar att rapporteringen bara har till syfte att underminera Fifa, Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura.

"Det verkar uppenbart att endast ett syfte i "rapporteringen" som vissa medier gjort: att försöka underminera Fifas nya ledning och särskilt presidenten Gianni Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura", skriver Fifa i ett uttalande.

Vidare skriver organisationen att det inte kommer som någon överraskning att de som fått lämna, eller blivit omplacerade, Fifa sprider falska rykten.

"Vi är medvetna om att det finns personer som i frustration vill underminera Fifa för egen vinnings skull", skriver Fifa.

Fifa också skriver att det är olyckligt att medier "backar upp de falska anklagelserna", utan att ta i beaktning de förändringar som skett. Enligt Fifa har man också mottagit flera mejl från journalister som ställt hundratals frågor om interna mejl som medierna fått på olaglig väg. Organisationen menar att man svarat ärligt på mejlen, men att medierna har struntat i svaren och den fakta som lagts fram. Anledningen till det är, enligt Fifa, att man avsiktligt vill misskreditera organisationen och därmed vilseleda sina läsare.

Gianni Infantino har även han kommenterat granskningen och han menar att organisationen var förberett på motstånd.

- Det är alltid en utmaning att förändra saker, att gå vidare och att föra människor samman för att göra saker bättre. Eftersom vi genomför reformer i Fifa så var det klart för mig att vi skulle möta starkt motstånd, särskilt från de som inte längre skamlöst kan dra nytta av det system som de en gång var en del av. Men det här var varför jag blev vald och för mig finns endast ett fokus: att förbättra och utveckla fotbollen. Och i dag är jag mer bestämd än någonsin och fortsätta fullfölja den uppgiften, säger Infantino enligt Fifas hemsida.

Publicerad 2018-11-03 kl 08:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå