Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Fifa överväger ändringar i nationalitetsregler

Foto: Bildbyrån.

En spelare som gjort en tävlingslandskamp för ett landslag är låst till det landet.
Det överväger Fifa nu att ändra, rapporterar BBC.
- Världen ändras, säger Victor Montagliani i Fifas styrelse till BBC.

Det blir allt vanligare med spelare som har möjlighet att representera flera olika landslag. Till exempel har Sead Haksabanovic och Loret Sadiku spelat för Sverige på U21-nivå men sedan valt att representera andra A-landslag. Det senaste exemplet är Saman Ghoddos som spelat under januariturnén för Sverige men som valde att spela för Iran.

I nuläget är Fifas regler att spelare som har gjort en tävlingslandskamp på seniornivå för en nation då är låst till den nationen och inte kan representera en annan.

Men nu överväger Fifa att ändra i reglerna, rapporterar BBC. Nyhetskanalen skriver att Kap Verdes fotbollsförbund har föreslagit att reglerna ska lättas upp gällande spelare som bara gjort en eller två matcher för ett landslag.

- Det är många ärenden som har poppat upp. Världen ändras, säger Victor Montagliani i Fifa-styrelsen, som också är president i Nord- och Centralamerika fotbollsförbund, till BBC.

- Så det är en bra tid att se över det här och se om det finns lösningar utan att skada spelets integritet.

Montagliani säger också att Fifa kommer att titta på eventuell kompensation till förbund när en spelare uppfostras genom deras ungdomslag och sedan byter till ett annat lag.

En annan regel som ska ses över är att spelare utan en "blodskoppling" till ett land kan representera nationen om man har bott och spelat där i fem år. Den tiden kan eventuellt även höjas, skriver BBC.

Publicerad 2017-10-23 kl 10:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons