POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA
7v

Fifa slår tillbaka mot misstankarna: "Groteskt och orättvist"

Foto: Bildbyrån

En brottsutredning är inledd mot Gianni Infantino.
På helt felaktiga grunder, tycker Fifa.
- Lite groteskt och orättvist, säger vice generalsekreteraren Alasdair Bell under måndagen, enligt Reuters.

Det var i torsdags som bomben briserade gällande Fifa-presidenten Gianni Infantino. Schweizisk åklagare gick då ut med att man inlett en brottsutredning gällande den tidigare schweiziske chefsåklagaren Michael Lauber och Fifa-presidenten Gianni Infantino.

Utredningen leds av Stefan Keller och anledningen till att den startats är att Lauber och Infantino hade ett antal möten sinsemellan, under 2016 och 2017, parallellt med att det pågick andra utredningar från åklagarmyndigheten kring Fifa. I sitt uttalande skrev åklagaren att de hade indikationer på att ”kriminella handlingar” skett under mötena i fråga, och att man därmed startat en brottsutredning.

Gianni Infantino har tidigare bedyrat att något fuffens inte ägt rum och sagt att mötena varit helt legitima och lagliga. 

- När jag valdes till president var Fifa involverade i mer än 20 utredningar. Det var ett berg av frågor. Det är helt rimligt att Fifa erbjuder hjälp och hoppas att de som har genomfört dessa kriminala handlingar ställs inför rätta. Men det som stör mig är ordvalet "hemliga" gällande dessa möten. Det finns inget hemligt i att träffa en åklagare i ett civiliserat land, har Infantino tidigare sagt.

På måndagen hölls en presskonferens där Fifas vice generalsekreterare Alasdair Bell medverkade. Återigen valde man att poängtera att man anser att Infantino är oskyldig.

- Det finns inga faktiska bevis över huvud taget i den här brottsutredningen. Det finns ingen beskrivning av någon brottslig handling som har kommunicerats till Fifa, sa Bell, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Bell menar, precis som Infantino sagt själv innan, att Fifa sträckt ut handen för att hjälpa till kring de andra utredningarna, inget annat.

- Det finns något lite groteskt och orättvist kring allt det här eftersom vi är 100 procent säkra att det inte kommer att bli något åtal mot Fifa. Men vi har en situation där det blir skada för Fifa och Fifa-presidenten helt enkelt på grund av att den här utredningen existerar.

Enligt Fifa hade åklagarmyndigheten över 20 pågående utredningar kring Fifa för händelser innan Infantino tillträdde och det var därför man ordnade mötena.

- Man vänder sig till den juridiskt högst uppsatte personen i landet för att erbjuda information om en pågående utredning och så blir du själv ärende för en utredning. Det är därför vi tycker att det är lite absurt. 

Infantino är misstänkt för anstiftan till tjänstefel, anstifan till brott mot sekretesslagen och bestickning.

Publicerad 2020-08-03 kl 17:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto