Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Fifa-topp utredde Mutko - då dumpades han

Foto: Bildbyrån

Fifa har inte på något sätt agerat mot OS-avstängde VM-basen Vitalij Mutko.
Nu skriver the Guardian att förre Fifa-toppen 
Cornel Borbély tidigare utrett Mutko, när han plötsligt dumpades av Gianni Infantino och co.

I tisdags berättade den internationella olympiska kommittén (IOK) att Ryssland inte tillåts tävla i kommande vinter-OS i Sydkorea på grund av den systematiska dopning som landet sysslat med, och som vice premiärministern Vitalij Mutko hålls ansvarig för. Mutko har bland annat instruerat visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i Rodtjenkovs arbete med att dopa ryska idrottare och IOK har stängt av Mutko från OS för all framtid.

Mutko är samtidigt ansvarig för fotbolls-VM i Ryssland nästa år, via sin post som ordförande för VM:s organisationskommitté och Rysslands fotbollsförbund. Han har tidigare varit idrottsminister i Ryssland och även suttit med i Fifa council (Fifas högst beslutande organ). Men kort efter att IOK meddelade sitt beslut rörande Ryssland gick Fifa ut med ett uttalande om att den uppkomna situationen inte får någon påverkan på VM 2018.

I dagsläget sitter alltså Mutko kvar på sin post som VM-bas och Fifa har inte vidtagit några som helst åtgärder mot honom. Men nu rapporterar the Guardian att Fifa faktiskt tidigare har utrett Mutkos inblandning i det som bland annat den så kallade McLaren-rapporten (som gjordes på uppdrag av Wada, World Anti-Doping Agency) slagit fast är statsstyrd dopning. Men i maj tidigare i år fick plötsligt Cornel Borbély, som då var mitt uppe i att analysera bevisen mot Mutko, lämna sin post som ordförande för Fifas etiska kommitté.

The Guardian skriver att om Borbély kommit fram till samma slutsats som Wada och IOK när det gäller Mutko hade Fifa behövt stänga av den ryske pampen från fotbollen, och tidningen antyder alltså att Fifa valde att göra sig av med Borbély för att kunna fortsätta arbeta med Mutko.

Enligt the Guardian har Fifa inte velat svara på frågor om Cornel Borbélys efterträdare Maria Claudia Rojas också utreder Vitalij Mutko.

Anledningen till att Mutko inte längre är en del av Fifa council är det faktum att Fifas regler säger att man inte får vara politiskt aktiv samtidigt som man sitter på en sådan post inom organisationen. Men Miguel Maduro, tidigare ordförande för Fifas governance committee, har vittnat om att Fifa-presidenten Gianni Infantino försökte gå runt de reglerna i ett försök att behålla Mutko. Maduro har berättat att Infantino försökte påverka Maduro till att godkänna ett omval av Mutko som Fifa council-medlem, trots att det i sådana fall skulle vara ett brott mot regelverket. Men Mutko stoppades ändå från att bli omvald och därefter fick Maduro lämna sin post.

Under ett förhör i det brittiska parlamentet i september berättade Maduro följande om påtryckningarna för att få Mutko omvald:

- Hon (Fatma Samoura, Fifas generalsekreterare) sa till mig att VM skulle bli en katastrof (om Mutko stoppades) och som en konsekvens av det skulle presidenten (Gianni Infantino) bli ifrågasatt.

Fifa har kallat Maduros vittnesmål för falska anklagelser.

Under onsdagen meddelade Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson för Fotbollskanalen att SvFF kommer att "ställa frågor till Fifa" gällande Vitalij Mutko.

Publicerad 2017-12-08 kl 18:23
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons