POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA
4d

Förre AFC- och Arsenalspelaren uttalar sig efter rasismskandalerna: "Ingen gör något"

Foto: Bildbyrån.

Det har rapporterats om flera rasismskandaler.
Nu ger Emmanuel Frimpong sin bild av vad som behöver förändras för att komma till bukt med problemet. 
- Ingen gör något, säger den tidigare AFC Eskilstuna-spelaren till The Guardian.

Rasismskandalerna har avlöst varandra den senaste tiden. I fredags avbröts matchen mellan Amiens och Dijon tillfälligt efter att Amiens lagkapten Prince-Desir Gouano utsatts för rasistiska påhopp och för lite mer än en vecka sedan fick Juventus supertalang Moise Kean utstå rasistiska okvädningsord från läktarhåll.

Den tidigare AFC Eskilstuna- och Arsenal-spelaren Emmanuel Frimpong, som för till fället står utan klubb, menar att han också utsatts för rasism under sin karriär. När mittfältaren spelade mot Spartak Moskva under sin tid i Ufa tyckte han sig höra rasistiska tillmälen från läktarhåll. Mittfältaren svarade med att peka finger åt supportrarna, vilket gjorde att han själv stängdes av i två matcher. Det tyska fotbollsförbundet menade att det inte fanns bevis för att supportrarna betett sig illa.

Frimpong menar att det krävs en rockad på ledande positioner inom de stora organisationerna, bland andra Uefa och Fifa, för att komma till bukt med problemet.

- Jag dömer dem inte personligen, men hur kan någon känna din smärta om de aldrig varit i samma situation? De allra flesta av de här människorna har aldrig utsatts för rasism. De vet inte hur det känns och alla straff som de utdelar kommer från deras värld, säger Frimpong till The Guardian.

Han fortsätter:

- Om saker och ting ska förändras måste det finnas människor med alla typer av bakgrunder i kommittéerna. Hur ska de kunna döma personer om de aldrig varit på andra sidan? Hur skulle du känna om du kom till Afrika och utsattes (för rasism)? Du skulle tänka: ”Herregud, jag måste härifrån”.

Frimpong tycker också att det inte sker någon förändring, att inget gör något.

- Spelare förtjänar inte att utsättas när de sysslar med sporten de älskar. I slutändan, vad förändras? Ingen gör något. Länder kan få böter på 10 000 pund för rasistiska tillrop och det är skamligt.

Fotnot: 10 000 pund motsvarar i runda slängar 120 000 kronor.

Publicerad 2019-04-14 kl 12:14
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå