Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Infantino backar 48 lag i VM - vill ha 16 trelagsgrupper

Foto: SCANPIX

VM 2026 kan avgöras med 48 lag. Det är ett av fem förslag som Fifa:s nya styrande råd ska ta ställning till - och ska ha stöd av nya Fifa-basen Gianni Infantino - och skulle vara en rejäl ökning av lag mot nu då 32 lag är med i VM.

Under onsdagen kom uppgifter om att VM i fotboll från och med 2026 kan utökas till 48 lag. Det skulle i så fall vara ett mästerskap med 16 trelagsgrupper och där 32 lag går vidare till ett rent slutspel. I dag är det 32 lag som spelar gruppspel och 16 lag går vidare till cupspel. 

Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till källor inom Fifa, så kommer presidenten att ställa sig bakom VM-förslaget med 48 lag, fördelat över 16 grupper med tre lag i varje grupp.

Vinsterna skulle vara att man kan utöka antalet deltagarländer, vilket bland andra Afrika och Asien krävt, och det utan att några konfederationer skulle mista platser, enligt uppgifter till Fotbollskanalen. Dessutom skulle man få minst två matcher per deltagande lag till skillnad från ett förslag där 32 lag skulle spela playoff om en plats i ett VM med 32 lag med 16 direktkvalificerade.

Fifas president Gianni Infantino gick till val med att han vill utöka antalet lag i VM, vilket var en av anledningarna till att han valdes. Och schweizaren har tidigare sagt att "om det blir 40 eller 48 lag får vi se i januari”. I samband med ett möte med en del länder i Singapore har det nya förslaget med 48 länder läckt ut. Fifas styrande råd sammanträder 10 januari och då presenterar Infantino sitt förslag men det blir inte bara det förslaget som gäller. 

Utan medlemmarna kommer att ta ställning till fem olika förslag som gäller för VM 2026 och framåt:

  • Att behålla 32 lag som i dag.
  • 40 lag som delas upp i tio grupper med fyra lag.
  • 40 lag som delas upp i åtta grupper med fem lag.
  • 48 lag men 32 spelar playoff om en plats och 16 är direktkvalificerade.

48 lag i 16 trelagsgrupper där 32 går vidare till cupspel.

Publicerad 2016-12-07 kl 17:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons