POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA

Klart: Fifa-valet flyttas inte

Foto: SCANPIX

Fifa kommer att välja sin nya chef den 26 februari som planerat.
Ordföranden föreslås få vara som högst 74 år och inneha posten i max tolv år.
Det meddelar exekutivkommittén som sammanträdde utan Sepp Blatter för första gången på 40 år.

Internationella fotbollsförbundet Fifas exekutivkommitté har beslutat att ordförandevalet ska genomföras som planerat, på extrakongressen den 26 februari nästa år. Det meddelade Fifa på sitt officiella Twitter-konto.

Fifas reformkommitté, som hållit två möten sedan den sattes samman i somras, föreslår en åldersgräns på 74 år för organisationens ordförande och en maximal ämbetsperiod på tolv år, det vill säga tre mandatperioder. Dessutom föreslås bland annat att ekonomiska ersättningar till ordföranden och styrelsemedlemmarna ska offentliggöras, samt att exekutivkommitténs makt ska inskränkas. Beslut fattas av exekutivkommittén i december.

Platini får vänta

Samtidigt meddelade valkommitténs ordförande Domenico Scala att Uefa-basen Michel Platinis kandidatur kommer att behandlas först när hans avstängning är över. Ytterligare kandidater har fram till på måndag på sig att anmäla sitt intresse för att efterträda Blatter, som har varit ordförande i 17 år.

Förutom Platini har den jordanske prinsen Ali bin al-Hussein, som förlorade vårens val mot Blatter, och förra Trinidad och Tobago-kaptenen David Nakhid officiellt meddelat att de ställer upp i valet. Före detta schweiziska landslagsbacken Ramon Vega och Asiatiska fotbollsförbundets ordförande shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa har sagt att de överväger att kandidera.

"Saknar motstycke"

Det extrainsatta mötet i Fifas verkställande utskott leddes av kameruniern Issa Hayatou, som tagit över ordföranden Blatters uppgifter under den 90 dagar långa avstängningen.

- Den här situationen i Fifa saknar motstycke. Men vi är fokuserade på den nödvändiga reformprocessen, ordförandevalet och på att hjälpa de pågående undersökningarna. Att återfå allmänhetens förtroende är det avgörande, sade han inför mötet.

Det var i slutet av maj som korruptionsskandalen inom Fifa briserade. Sju Fifa-anknutna personer greps och ytterligare sju misstänks för pengatvätt och korruption. För en knapp månad sedan stängdes Blatter av, tillsammans med Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Platini. Misstankarna mot dem rör den utbetalning på motsvarande 17,2 miljoner kronor som Blatter gjort till Platini.

FAKTA

Kandidater till ordförandeposten

Bekräftade:

Michel Platini, Frankrike, 60 år
Ordförande för Europeiska fotbollsförbundet. Före detta landslagsmittfältare. Gjorde 41 mål på 72 landskamper mellan 1976 och 1987.

Prins Ali bin al-Hussein, Jordanien, 39 år
Ordförande för Jordaniens fotbollsförbund. Grundare och ordförande för det västasiatiska fotbollsförbundet. Inga spelarmeriter.

David Nakhid, Trinidad och Tobago, 51 år
Grundare och chef för en internationell fotbollsskola. Före detta landslagsmittfältare. Gjorde åtta mål på 35 landskamper mellan 1992 och 2005.

Obekräftade:

Ramon Vega, Schweiz, 44 år
Grundare och vd för finansbolaget Vega Swiss Asset Management. Före detta landslagsback. Gjorde ett mål på 23 landskamper mellan 1993 och 2001.

Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa, Bahrain, 49 år
Ordförande för Asiatiska fotbollsförbundet och före detta ordförande för Bahrains fotbollsförbund. Inga spelarmeriter.

Publicerad 2015-10-20 kl 19:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto