Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

KLART: Infantino blir ny Fifa-president

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Nu är det klart. Gianni Infantino tar över efter Sepp Blatter som ny ordförande i Fifa.

- Nu ska vi blicka framåt, tillsammans, säger Infantino.

Länge såg det ut som att shejk Salman skulle ta en storseger. Men vinnaren blev tillslut Uefas generalsekreterare Gianni Infantino.

Infantino tog hem segern i den andra omgången med 115 röster. Under den första omgången ledde han med tre röster över shejken, men majoriteten av Jerome Champagne och Prins Alis anhängare valde att lägga rösten på schweizaren istället i den andra rundan.

- Jag kan inte uttrycka mina känslor i det här ögonblicket. Jag har gjort en resa under den här tiden. Vi måste vara stolta över Fifa i framtiden, säger Infantino efter segern.

De flesta känner kanske igen schweizaren från de många röstningarna i både Champions League och Europa League. Nu lär inte det arbetsområdet vara av högsta prioritet längre för Infantino, efter att han nu har valts in som ny ordförande i Fifa.

Under sina 15 minuter i talarstolen, visade Infantino upp sina breda språkkunskaper. Översättarna fick en del att göra när kandidaten skiftade mellan engelska, franska, portugisiska, spanska, italienska och tyska. Tydligen gick draget hem hos medlemsländerna.

Det var aldrig riktigt meningen att han skulle ställa upp i Fifa-valet. Men efter att skandalerna blossade upp kring kollegan Michel Platini, stod Uefa plötsligt utan en kandidat. I en av få intervjuer som har gjorts med Infantino, beskrev han valet av honom som ”en ren slump”.

- Vi drog lott, och så blev det jag, sa han till AP i november förra året.

Även om han enligt journalisten hade en skämtsam ton, så var det nog ungefär så det gick till. Uefa lämnade in hans namn bara timmar innan kandidaturen stängde.  

Infantino hade aldrig uttryckt någon större önskan om att få vara i rampljuset. Snarare berodde förmodligen panikbeslutet på att Uefa inte var nöjd med de övriga kandidaterna. Schweizaren har aldrig hymlat med att han tänkte dra sig ur ifall Platini plötsligt skulle få tillåtelse att kandidera igen. De båda herrarna har jobbat sida vid sida de senaste nio åren i Uefa, och står varandra nära. Infantino har förklarat att de har samma syn på mycket och en del gemensamma idéer. Men han har också gjort klart att han är en egen individ.

- Jag kandiderar på egen hand, jag kommer ha mina egna idéer, förklarade han.

När Infantinos manifest blev officiellt i slutet av januari, tryckte han mycket på sitt förslag att utöka VM från 32 till 40 lag. Detta helt enkelt för att fler länder ska få chansen att vara med i ett slutspel. Något som gjorde SvFF-basen Karl-Erik Nilsson konfunderad. Det internationella ligaspelet är trångt, och frågan är om förslaget ens går att genomföra i praktiken.

- Det är möjligt att man inom ramen för de datum som finns nu kan utöka, och då är det ju i grunden någonting positivt. Men jag vill se hela detta förslag innan jag hoppar högt av glädje just nu, sa Nilsson.

Annars koncentrerar sig Infantino mycket på att höja statusen för fotbollens högsta organ. Det behövs efter det turbulenta 2015, där korruptionen visade sig tydligare än någonsin, både i Fifa och Uefa.

Publicerad 2016-02-26 kl 18:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons